Måltidens betydelse för barnens språkliga och socioemotionella färdigheter inom småbarnspedagogiken : En litteraturstudie
Loikkanen, Sofie (2025)
Loikkanen, Sofie
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202501171486
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202501171486
Tiivistelmä
Syftet med denna litteraturstudie är att utforska och öka kunskapen om måltidens betydelse för barnens språkliga och socioemotionella färdigheter, samt hur pedagogerna kan stödja dessa färdigheter inom småbarnspedagogiken. I detta lärdomsprov används Vygotskijs sociokulturella teori som teoretisk referensram. Forskningsmetoden baserar sig på Forsbergs och Wengströms femstegsmodell för innehållsanalys och till analysen valdes artiklar från år 2012–2024. Inom småbarnspedagogik spenderar barnen en tredjedel av sin dag i måltidssituationer. Det huvudsakliga resultatet från studien visar att måltiderna inom småbarnspedagogiken inte utnyttjas tillräckligt till att stödja barnens språkliga färdigheter, trots att det finns stor potential i dessa tillfällen. Forskning visar att måltiden är ett bra tillfälle för barnen att lära sig nya ord och begrepp samt lära sig att både lyssna och prata. Resultatet i detta lärdomsprov visar också att barnens sociala färdigheter kan stödjas genom ”family style” måltider, där pedagogerna sitter i samma bord med barnen. ”Family style” måltider gör att barnen känner sig inkluderade och som en del av en gemenskap. Studiens resultat visar att det finns ett behov att forska vidare på hur måltidssituationerna inom småbarnspedagogiken kan användas för att stödja barnens språkliga och socioemotionella färdigheter. Den vidare forskning borde fokusera på att studera vad pedagogerna konkret kan göra för att stödja barnens språkliga och socioemotionella färdigheter och utveckling i måltidssituationer.