Sydänmerkki-aterian kriteerit täyttävä kuuden viikon kiertävä lounasruokalista : Kankaanpään kaupungin ruokahuolto
Naski, Suvi (2025)
Naski, Suvi
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202501211737
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202501211737
Tiivistelmä
Kouluruokailu on perusopetuslain velvoittama järjestelmä, jolla taataan oppilaille jokaisena koulupäivänä maksuton, monipuolinen ja ravitsemussuositusten mukainen ateria (Mattila, 2019, s. 32). Kankaanpään kaupungin ruokahuolto tarjoaa monipuolista ja ravitsemussuosituksien mukaista kouluruokaa varhaiskasvatuksesta toisen asteen oppilaille. Lounasannoksia valmistetaan keskuskeittiöllä päivittäin noin 1 600. Ruokaa lähtee 21:een eri toimipaikkaan ja lounasannoksia tarjotaan paikan päällä noin 600 oppilaalle. Työn päätavoitteena oli kehittää Sydänmerkki-aterian kriteerit täyttävä kuuden viikon kiertävä lounasruokalista yläkoululaisille. Tämä haluttiin toteuttaa jo olemassa olevaan kiertävään listaan, muuttaen reseptejä ravitsemussuositusten mukaisemmiksi. Työn toteutus ja ravintoarvojen analysointi tapahtui Aromi-tuotannonohjausjärjestelmällä, josta löytyi valmiiksi Sydänmerkki-aterian kriteerit. Työn toisena tavoitteena toteutettiin yläkoululaisille asiakaspalautekysely. Kolmantena tavoitteena mitattiin lautastähdehävikin määrää ennen reseptien muutosta ja reseptien muutosten jälkeen. Lautastähdehävikki on hävikkiä, joka on asiakkaiden jättämiä tähteitä ja päätyy biojäteastiaan (Matkailu- ja Ravintolapalvelut (MaRa), 2021, s. 5). Aromi-tuotannonohjausjärjestelmässä saatiin reseptit analysoitua, jotta reseptit saatiin vastaamaan Sydänmerkki-aterian kriteereitä. Asiakaspalautekysely lähetettiin 380:lle ja kyselyyn vastasi 261 yläkoulun oppilasta. Vastausprosentti oli 68 %. Lautastähdehävikin punnitsemisen myötä huomattiin, että hävikkiä syntyi ruokailijaa kohden päivässä 2–3 g enemmän reseptien muutosten jälkeen. Työssä saavutettiin toimeksiannon mukaiset tavoitteet. Reseptit ovat ravitsemussuositusten mukaisia ja täyttävät Sydänmerkki-aterian kriteerit. Asiakaspalautteisiin saatiin haluttu määrä vastaajia. Lautastähdehävikin punnitsemisen myötä, tiedossa on suosituimmat lounaat.
