Suomalaisen elintarvikeviennin riskien tunnistaminen
Tervo, Jessica (2024)
Tervo, Jessica
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202501241868
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202501241868
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin suomalaiseen elintarvikevientiin liittyvien riskien tunnistamista. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia riskejä suomalaisia elintarvikkeita ulkomaille vievät yritykset tunnistavat vientitoiminnassaan ja miten ne ennakoivat vientiin liittyviä riskejä.
Tutkimuksen teoriaosuutta varten tutkittiin riskienhallintaan, elintarviketeollisuuden toimintaympäristöön ja suomalaiseen elintarvikevientiin liittyvää kirjallisuutta. Opinnäytetyön empiirinen osa toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka tavoitteena oli kartoittaa alan yritysten näkökulmia elintarvikeviennin riskien tunnistamisesta. Aineistonkeruu toteutettiin sähköposti- ja teemahaastatteluina ja siihen osallistui suomalaisia elintarvikkeita muualle Eurooppaan vieviä yrityksiä.
Tutkimuksessa saatiin selville, että yritykset tunnistavat useita eri riskejä vientiprosessin eri vaiheissa. Vientitoiminnan kannalta merkittävimmiksi riskiluokiksi yritykset arvioivat taloudelliset riskit sekä kuljetus- ja vahinkoriskit. Tutkimuksessa nousi esille, että riskejä ennakoidaan etenkin aiempien kokemusten pohjalta sekä tekemällä riittävää taustatyötä eikä riskeillä ole suurta vaikutusta siihen, miten yrityksissä kehitetään vientitoimintaa. Lisäksi aineistosta saatiin selville, ettei kaikilla yrityksillä ole käytössä riskienhallintasuunnitelmaa vientiin liittyviin riskien hallitsemiseksi. Tutkimuksen tuloksien pohjalta saatiin muodostettua uusia näkökulmia siihen, millaisia riskejä alan yritykset tunnistavat vientitoiminnassaan. Tutkimuksen tulokset kuvaavat myös käytännön esimerkkien kautta sitä, miten riskien tunnistamisen käytännöt vaihtelevat yritysten välillä.
Tutkimuksen teoriaosuutta varten tutkittiin riskienhallintaan, elintarviketeollisuuden toimintaympäristöön ja suomalaiseen elintarvikevientiin liittyvää kirjallisuutta. Opinnäytetyön empiirinen osa toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka tavoitteena oli kartoittaa alan yritysten näkökulmia elintarvikeviennin riskien tunnistamisesta. Aineistonkeruu toteutettiin sähköposti- ja teemahaastatteluina ja siihen osallistui suomalaisia elintarvikkeita muualle Eurooppaan vieviä yrityksiä.
Tutkimuksessa saatiin selville, että yritykset tunnistavat useita eri riskejä vientiprosessin eri vaiheissa. Vientitoiminnan kannalta merkittävimmiksi riskiluokiksi yritykset arvioivat taloudelliset riskit sekä kuljetus- ja vahinkoriskit. Tutkimuksessa nousi esille, että riskejä ennakoidaan etenkin aiempien kokemusten pohjalta sekä tekemällä riittävää taustatyötä eikä riskeillä ole suurta vaikutusta siihen, miten yrityksissä kehitetään vientitoimintaa. Lisäksi aineistosta saatiin selville, ettei kaikilla yrityksillä ole käytössä riskienhallintasuunnitelmaa vientiin liittyviin riskien hallitsemiseksi. Tutkimuksen tuloksien pohjalta saatiin muodostettua uusia näkökulmia siihen, millaisia riskejä alan yritykset tunnistavat vientitoiminnassaan. Tutkimuksen tulokset kuvaavat myös käytännön esimerkkien kautta sitä, miten riskien tunnistamisen käytännöt vaihtelevat yritysten välillä.