Ravintolan liikeidean laatiminen Lieksaan
Jolkkonen, Sallamari (2015)
Jolkkonen, Sallamari
Tampereen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201503092884
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201503092884
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on luoda Lieksaan nuorille suunnattu ravintolan liikeidea. Opinnäytetyöllä ei ole varsinaista toimeksiantajaa, vaan työ on tarkoitettu kaikille ravintolan liikeideaa suunnitteleville lieksalaisille yrittäjille. Työssä käsitellään liikeidean muodostumista, ravintolan tuotepalvelupakettia juoma- ja ruokatuotteen, palvelutuot-teen, musiikkituotteen ja muun tuotteen avulla. Työssä kerrotaan myös tuotteen hinnoit-telusta sekä hinnan muodostumisesta.
Tutkimus toteutettiin Pohjois-Karjalan ammattiopisto Lieksan palveluiden ja tekniikan yksiköissä opiskeleville opiskelijoille. Tutkimusmenetelmä oli kvantitatiivinen ja kyselyyn vastasi 93 opiskelijaa. Vastaajia oli seitsemältä eri tutkintoalalta, vastaajat olivat sekä ala- että täysi-ikäisiä ja osa vastaajista oli maahanmuuttajia. Kysely toteutettiin marraskuussa 2014, lomakkeiden vastaukset kirjattiin havaintomatriisiin ja ne analysoitiin Tixel -tilasto-ohjelmalla.
Tuloksissa kävi ilmi, että lieksalaiset nuoret käyttävät vähän rahaa ravintolapalveluihin. Eniten lieksalaiset nuoret toivoivat Lieksaan perustettavan pikaruokalaa, toiseksi eniten kahvilaa ja kolmanneksi anniskeluravintolaa. Juomatottumuksissa ei ollut suuria eroja. Alkoholittomat tuotteet saivat suosiota ja viinin juonti oli vähäistä. Oheistuotteista tärkein oli terassi, toiseksi tärkein biljardipöytä ja kolmanneksi tärkein live musiikki. Vähi-ten tärkeimpänä pidettiin pokeripöytää ja toiseksi vähiten tupakkakoppia. Palvelua, hyvää ruokaa ja hintaa pidettiin tärkeänä.
Tutkimuksen avulla ei saatu luotua tiettyä ravintolan liikeideamallia, mutta tutkimuksen tuloksista nousi esille mielenkiintoisia seikkoja esimerkiksi palvelun ja terassin tärkey-destä nuorille asiakkaille. Lieksan keskustassa on vapaana entisen yökerhoyrityksen tilat, minne voisi tutkimuksen pohjalta suunnitella uuden toimivan ravintolaliikeidean.
Tutkimus toteutettiin Pohjois-Karjalan ammattiopisto Lieksan palveluiden ja tekniikan yksiköissä opiskeleville opiskelijoille. Tutkimusmenetelmä oli kvantitatiivinen ja kyselyyn vastasi 93 opiskelijaa. Vastaajia oli seitsemältä eri tutkintoalalta, vastaajat olivat sekä ala- että täysi-ikäisiä ja osa vastaajista oli maahanmuuttajia. Kysely toteutettiin marraskuussa 2014, lomakkeiden vastaukset kirjattiin havaintomatriisiin ja ne analysoitiin Tixel -tilasto-ohjelmalla.
Tuloksissa kävi ilmi, että lieksalaiset nuoret käyttävät vähän rahaa ravintolapalveluihin. Eniten lieksalaiset nuoret toivoivat Lieksaan perustettavan pikaruokalaa, toiseksi eniten kahvilaa ja kolmanneksi anniskeluravintolaa. Juomatottumuksissa ei ollut suuria eroja. Alkoholittomat tuotteet saivat suosiota ja viinin juonti oli vähäistä. Oheistuotteista tärkein oli terassi, toiseksi tärkein biljardipöytä ja kolmanneksi tärkein live musiikki. Vähi-ten tärkeimpänä pidettiin pokeripöytää ja toiseksi vähiten tupakkakoppia. Palvelua, hyvää ruokaa ja hintaa pidettiin tärkeänä.
Tutkimuksen avulla ei saatu luotua tiettyä ravintolan liikeideamallia, mutta tutkimuksen tuloksista nousi esille mielenkiintoisia seikkoja esimerkiksi palvelun ja terassin tärkey-destä nuorille asiakkaille. Lieksan keskustassa on vapaana entisen yökerhoyrityksen tilat, minne voisi tutkimuksen pohjalta suunnitella uuden toimivan ravintolaliikeidean.