Pyyhintämenetelmien vaikutus tasopintojen puhdistuvuuteen
Söderholm, Mari; Kurttila, Tanja (2025)
Söderholm, Mari
Kurttila, Tanja
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202502112664
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202502112664
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin erilaisia pyyhintämenetelmiä ja pyyhkeitä. Tutkimusmenetelminä opinnäytetyössä käytettiin pintapuhtausnäytteitä ja kyselyä. Pintapuhtaustutkimus toteutettiin mahdollisimman käytännön läheisesti, siten kuin se tehtäisiin tavallisena omavalvontatutkimuksena. Vertailtavina oli kolme erilaista pyyhettä. Menetelminä käytettiin kosteaa ja nihkeää pyyhintää. Pyyhkeet esivalmisteluin vedellä tai puhdistusaineliuoksella.
Opinnäytetyö toteutettiin osana LAIVA-hanketta ja tutkimus toteutettiin kahdessa ravintolassa matkustajalaivalla. Asiakastilojen pöytäpinnoista otettiin näytteet ennen pyyhintää luminometrilaitteella, jonka jälkeen pyyhittiin jokainen pinta omalla menetelmällään. Näistä pinnoista otettiin uudet näytteet. Kaiken kaikkiaan tutkimuksessa otettiin yhteensä 96 näytettä, 48 näytettä ennen pyyhintää ja 48 pyyhinnän jälkeen. Pyyhintätuloksia, ennen ja jälkeen pyyhinnän vertailtiin toisiinsa.
Tulokset antoivat selkeää kuvaa siitä, mikä pyyhe toimii parhaiten ja millä menetelmällä. Kestokäyttöinen mikrokuitupyyhe puhdistusaineliuoksella kostutettuna sai parhaat tulokset. Luminometritulokset eivät pyyhinnän jälkeen olleet aina sallittujen raja-arvojen sisällä, mutta kaikkien pyyhkeiden kohdalla tulokset paranivat pyyhinnän jälkeen. Oikeat puhdistusmenetelmät ja pyyhintätekniikka saavat aikaan puhtaan lopputuloksen.
Opinnäytetyössä tutkittiin myös ravintoloiden asiakaspöytien pintapuhtauden merkitystä. Kysely elintarvikevalvontaviranomaisille osoitti, että ravintoloissa kiinnitetään huomiota enemmän pinnoille, joilla elintarvikkeita käsitellään. Vaikka asiakastilat ovat tärkeitä, ei niiden puhtautta painoteta tarkastuksissa, eikä pintapuhtausnäytteiden ottoa asiakaspöydistä vaadita. Hyvät ja puhtaat välineet, oikeat työmenetelmät ja osaava henkilökunta ovat siksi tärkeä asia.
Opinnäytetyö toteutettiin osana LAIVA-hanketta ja tutkimus toteutettiin kahdessa ravintolassa matkustajalaivalla. Asiakastilojen pöytäpinnoista otettiin näytteet ennen pyyhintää luminometrilaitteella, jonka jälkeen pyyhittiin jokainen pinta omalla menetelmällään. Näistä pinnoista otettiin uudet näytteet. Kaiken kaikkiaan tutkimuksessa otettiin yhteensä 96 näytettä, 48 näytettä ennen pyyhintää ja 48 pyyhinnän jälkeen. Pyyhintätuloksia, ennen ja jälkeen pyyhinnän vertailtiin toisiinsa.
Tulokset antoivat selkeää kuvaa siitä, mikä pyyhe toimii parhaiten ja millä menetelmällä. Kestokäyttöinen mikrokuitupyyhe puhdistusaineliuoksella kostutettuna sai parhaat tulokset. Luminometritulokset eivät pyyhinnän jälkeen olleet aina sallittujen raja-arvojen sisällä, mutta kaikkien pyyhkeiden kohdalla tulokset paranivat pyyhinnän jälkeen. Oikeat puhdistusmenetelmät ja pyyhintätekniikka saavat aikaan puhtaan lopputuloksen.
Opinnäytetyössä tutkittiin myös ravintoloiden asiakaspöytien pintapuhtauden merkitystä. Kysely elintarvikevalvontaviranomaisille osoitti, että ravintoloissa kiinnitetään huomiota enemmän pinnoille, joilla elintarvikkeita käsitellään. Vaikka asiakastilat ovat tärkeitä, ei niiden puhtautta painoteta tarkastuksissa, eikä pintapuhtausnäytteiden ottoa asiakaspöydistä vaadita. Hyvät ja puhtaat välineet, oikeat työmenetelmät ja osaava henkilökunta ovat siksi tärkeä asia.