Moniammatillisen yhteistyön merkitys nuoren traumaperäisen stressihäiriön kuntoutuksessa : kuvaileva kirjallisuuskatsaus
Piisilä, Henna-Mari (2025)
Piisilä, Henna-Mari
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202502142860
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202502142860
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli syventää ymmärrystä moniammatillisen yhteistyön merkityksestä nuoren traumakuntoutuksessa sekä selvittää, mitä asioita nuoret pitävät tärkeänä moniammatillisessa yhteistyössä. Lisäksi tarkasteltiin moniammatillisen yhteistyön yleisimpiä hyötyjä ja haasteita. Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto haettiin Pubmed, ProQuest sekä Google Scholar tietokannoista. Opinnäytetyöhön valikoitui kuusi vertaisarvioitua artikkeleja, joista yksi oli suomenkielinen ja loput englanninkielisiä. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisenä sisällönanalyysinä. Ensimmäisen tutkimuskysymyksen avulla selvitettiin, mitä PTSD-nuoret kokevat kuntoutuksessa merkittäväksi osana moniammatillista yhteistyötä. Tuloksissa vertailtiin myös nuorten ja ammattilaisten näkemyseroja. Nuoret kokivat vahvuuksiin keskittymisen tärkeäksi yhteistyön onnistumisessa. Nuorten omat toiveet ja tarpeet olivat nuorille keskeisiä kuntoutustavoitteiden asettamisessa. Nuoret kokivat aktiivisen osallistuminen korostavan yksilöllisyyden ja osallisuuden merkitystä kuntoutusprosessissa. Toisena tutkimuskysymyksenä selvitettiin moniammatillisen yhteistyön hyödyt sekä haasteet. Esiin nousi haasteina ammattilaisten epävarmuus, passiivinen yhteydenpito ja roolien epäselvyys. Moniammatillisen yhteistyön koettiin kuitenkin lisäävän tietoisuutta ammattilaisten rooleista, sen tukevan tavoitteiden luomista sekä edistävän eri näkökulmien jakamista. Tulokset osoittivat toimivan yhteistyön mahdollistavan kokonaisvaltaisen tarkastelun PTSD-nuorten haasteista, mikä parantaa yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointia. Moniammatillisen yhteistyön merkitystä on tutkittu vielä vähän, joten lisätutkimus on tarpeen, jotta saataisiin paremmin ymmärrettävä kuva niin asiakkaiden kuin ammattilaistenkin kokemuksista. Myös nuorten traumaperäisen stressihäiriön kuntoutuksen koulutusten lisääminen on tärkeää ammattilaisten tiedon ja itsevarmuuden vahvistamiseksi.