Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Gluteenittomina markkinoitujen kahvila- ja leipomotuotteiden gluteenipitoisuus : Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvonta-alue

Heinilehto, Janina (2025)

Avaa tiedosto
Heinilehto_Janina.pdf (1.509Mt)
Lataukset: 


Heinilehto, Janina
2025
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202502263400
Tiivistelmä
Gluteenipitoisiksi viljoiksi määritellään vehnä, ohra, ruis ja kaura. Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2014/828 liitteen mukaan elintarviketta saa markkinoida gluteenittomana, kun sen gluteenipitoisuus on enintään 20 mg/kg ja erittäin vähägluteenisena gluteenipitoisuuden ollessa enintään 100 mg/kg.

Määrällisenä tutkimuksena kesällä 2024 toteutetussa valvontahankkeessa selvitettiin, ovatko gluteenittomina markkinoidut kahvila- ja leipomotuotteet gluteenittomia, eli gluteenipitoisuudeltaan enintään 20 mg/kg Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvonta-alueella. Tutkimuskohteiksi valittiin 20 kahvilaa ja leipomoa. Elintarvikenäytteenotolla kerättiin yhteensä 20 gluteenittomana markkinoitua leivonnaista ja näytteiden gluteenipitoisuus määritettiin akkreditoidussa laboratoriossa. Henkilöstöä haastattelemalla ja toimintaa havainnoimalla selvitettiin elintarvikehuoneistojen gluteenittomien tuotteiden käsittely, markkinointitavat ja omavalvonta.

Tuloksen mukaan kaikki 20 gluteenittomina markkinoitua kahvila- ja leipomotuotetta olivat gluteenipitoisuudeltaan alle 5 mg/kg 40 %:n virhemarginaalilla. Gluteenittomina markkinoidut kahvila- ja leipomotuotteet ovat gluteenittomia, eli gluteenipitoisuudeltaan enintään 20 mg/kg Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvonta-alueella. Harhaanjohtavan markkinoinnin esiintyvyys oli 39 % (n = 7). G-lyhennettä käyttäneistä elintarvikehuoneistoista 83 % (n = 10) ei ollut avannut lyhenteen selitettä kirjallisesti. Omavalvontasuunnitelmista 39 % (n = 7) oli täydennettäviä. Gluteenittomuuden hallinnassa esiintyi epäkohtia mm. gluteenittomien raaka-aineiden varastoinnissa 61 %:lla (n = 11), työvaatteiden puhtauden varmistamisessa 39 %:lla (n = 7) ja gluteenittomien tuotteiden esilläpidossa 44 %:lla (n = 8) elintarvikehuoneistoista.

Tutkitut gluteenittomina markkinoidut kahvila- ja leipomotuotteet soveltuivat gluteenipitoisuudeltaan henkilöille, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota. Gluteenittomia ja tavanomaisia tuotteita voi valmistaa samassa elintarvikehuoneistossa turvallisesti. Kahviloissa ja leipomoissa tulee vahvistaa gluteenittomien tuotteiden markkinointitapoja ja omavalvontaa. Lisätutkimusta tarvitaan gluteenittomien tuotteiden markkinoinnista verkkoympäristössä ja omavalvontasuunnitelmista. Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys voi hyödyntää saatuja tuloksia suunnitelmallisessa valvonnassa ja tulevissa hankkeissa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste