Tekoälyn hyötykäyttö elintarviketuotannossa vuonna 2030: tekoälyn käytön uhat ja mahdollisuudet
Naykki, Marika (2025)
Naykki, Marika
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202503204622
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202503204622
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda tulevaisuuskatsaus tekoälyn hyödyntämiseen elintarviketeollisuudessa. Opinnäytetyössä haluttiin selvittää, millaisia mahdollisuuksia tekoälyn hyödyntämiselle elintarvikealan yrityksellä voisi olla kilpailuedun ja muiden hyötyjen saavuttamiseksi.
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana oli suuri elintarvikealan yritys. Opinnäytetyössä tutkittiin mahdollisuuksia erilaisten tekoälyratkaisujen hyödyntämiseen suuressa elintarvikealan yrityksessä. Työssä tutkittiin tekoälyn käyttöä ja sen kehittämiseen liittyviä uhkia ja mahdollisuuksia.
Opinnäytetyössä käytettiin laadullisena tutkimusmenetelmänä puolistrukturoituja asiantuntijoiden teemahaastatteluita. Toisena tutkimusmenetelmänä oli kirjallisuuskatsaus ajankohtaisiin tekoälyn osa-alueisiin ja niiden hyödyntämistä koskeviin aihepiireihin.
Tutkimuksen tuloksena kilpailuetua tuottavan tekoälyn monipuolinen hyödyntäminen oli mahdollista opinnäytetyön toimeksiantaja yrityksessä ja elintarviketeollisuudessa, mikäli yrityksellä löytyy sopivia ja kannattavia kohteita tekoälyn hyödyntämiselle ja sillä on halua viedä tekoälyprojekteja eteenpäin pitkäjänteisesti. Tekoälyä pystytään hyödyntämään monin eri tavoin tietotyössä. Tulevaisuus ja uudet tekoälyinnovaatiot ovat vielä osittain hämärän peitossa. Haastateltujen asiantuntijoiden näkemykset tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksista avasivat uusia polkuja tutkittavaksi hyöty- ja uhkanäkökulmista.
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana oli suuri elintarvikealan yritys. Opinnäytetyössä tutkittiin mahdollisuuksia erilaisten tekoälyratkaisujen hyödyntämiseen suuressa elintarvikealan yrityksessä. Työssä tutkittiin tekoälyn käyttöä ja sen kehittämiseen liittyviä uhkia ja mahdollisuuksia.
Opinnäytetyössä käytettiin laadullisena tutkimusmenetelmänä puolistrukturoituja asiantuntijoiden teemahaastatteluita. Toisena tutkimusmenetelmänä oli kirjallisuuskatsaus ajankohtaisiin tekoälyn osa-alueisiin ja niiden hyödyntämistä koskeviin aihepiireihin.
Tutkimuksen tuloksena kilpailuetua tuottavan tekoälyn monipuolinen hyödyntäminen oli mahdollista opinnäytetyön toimeksiantaja yrityksessä ja elintarviketeollisuudessa, mikäli yrityksellä löytyy sopivia ja kannattavia kohteita tekoälyn hyödyntämiselle ja sillä on halua viedä tekoälyprojekteja eteenpäin pitkäjänteisesti. Tekoälyä pystytään hyödyntämään monin eri tavoin tietotyössä. Tulevaisuus ja uudet tekoälyinnovaatiot ovat vielä osittain hämärän peitossa. Haastateltujen asiantuntijoiden näkemykset tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksista avasivat uusia polkuja tutkittavaksi hyöty- ja uhkanäkökulmista.