Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Työikäisten hyvän ravitsemuksen edistäminen : Integroiva kirjallisuuskatsaus ja ravitsemusopas työikäisen terveellisiin elintarvikevalintoihin

Malinen, Iina (2025)

 
Avaa tiedosto
Malinen_Iina.pdf (10.99Mt)
Lataukset: 


Malinen, Iina
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504015367
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat työikäisten elintarvikevalintoihin kaupassa sekä laatia ravitsemussuosituksia mukaileva terveyttä edistävä ravitsemusopas työikäisten tueksi. Opinnäytetyö toteutettiin yhteystyössä RAVI-hankkeen kanssa. RAVI-hankkeen tavoitteena on parantaa työikäisten ravitsemusta sekä edistää terveellisten elintarvikevalintojen tekemistä.

Tutkimusmenetelmänä käytettiin integroivaa kirjallisuuskatsausta, jonka avulla tarkasteltiin aiempia tutkimuksia työikäisten ravitsemusvalintoihin vaikuttavista tekijöistä. Tutkimusaineisto kerättiin kotimaisista ja kansainvälisistä tietokannoista. Aineiston laadunarvioinnissa päädyttiin käyttämään laadullisen sisällönanalyysin mukailevia periaatteita.

Kirjallisuuskatsauksen tulosten perusteella voidaan todeta, että työikäisten elintarvikevalintoihin vaikuttavat yksilölliset tekijät, taloudelliset resurssit, vähäinen tieto terveyttä edistävistä valinnoista sekä väestön terveyden lukutaito. Lisäksi ostopäättöksiin vaikuttavat ruokaympäristö mahdollisuuksineen, mainonta sekä elintarvikkeiden esillepano ruokakaupoissa.

Opinnäytetyön kehittämistyönä laadittu ravitsemussuosituksiin pohjautuva ravitsemusopas tarjoaa ohjeistuksia terveyttä edistävien valintojen tekemiseen, vinkkejä lautasmallin koostamiseen ja tukea työikäisten ravitsemukselliseen hyvinvointiin.

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että terveyttä edistävien elintarvikevalintojen tukemiseksi tarvitaan lisää yksilöllistä ohjausta sekä yhteyskunnan ruokaympäristön uudistuksia. Terveyttä edistävien elintarvikkeiden sijoittelussa tulee huomioida terveelliset tuotteet ja saada ne saavutettavimmiksi. Näiden tekijöiden ymmärtäminen ja niihin vaikuttaminen voivat merkittävästi parantaa väestömme hyvinvointia ja vähentää yhteiskunnallisia terveydenhuollon kustannuksia. Tämän seurauksena työikäinen väestö tulee voimaan paremmin ja parantamaan yhteiskunnan tuottavuutta.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste