Yrittäjäkokemukset säilörehun korjuun yhteistyömalleista
Mäentalo, Lasse; Yli-Tokola, Samu (2025)
Mäentalo, Lasse
Yli-Tokola, Samu
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504156639
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504156639
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa erilaisista säilörehun korjuun yhteistyömalleista helpottaakseen yhteistyön aloittamista suunnittelevien maatalousyrittäjien päätöksentekoa. Tavoitteena oli myös auttaa jo yhteistyötä tekeviä maatalousyrittäjiä kehittämään omia yhteistyömallejaan.
Opinnäytetyö perustuu teoriaan sekä tutkimukseen. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään säilörehua ja sen korjuuta säilörehunurmen perustamisesta erilaisiin korjuu- sekä varastointimenetelmiin. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään myös yhteistyötä maataloudessa sekä erilaisia yritysmuotoja. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin teemahaastattelun avulla haastattelemalla neljää maatalousyrittäjää, joilla on kokemusta yhteistyön harjoittamisesta. Haastattelut toteutettiin helmi- ja maaliskuussa 2025 Teamsin välityksellä sekä paikan päällä maatalousyrityksissä.
Haastatteluista käy ilmi, että yhteistyö nähtiin positiivisena ja sen nähdään kantavan pitkälle tulevaisuuteen. Yhteistyö mahdollistaa tehokkaamman korjuuketjun, joka parantaa säilörehun laatua ja vähentää työvoiman tarpeen kausivaihteluista johtuvia ongelmia. Vaikka yrittäjät eivät kokeneet työmäärän pienentyneen, yhteistyön myötä oman säilörehun korjuun aika lyheni ja modernimpien koneiden käyttö teki työstä mielekkäämpää. Lisäksi yhteistyön myötä säilörehun tuotantokustannukset laskivat ja yhteistyö auttoi yrittäjää keskittymään maatalousyrityksen johtamiseen.
Yhteistyö auttaa myös maatalousyrittäjiä jakamaan riskejä ja parantaa heidän kilpailukykyään. Toimiva yhteistyö edellyttää kuitenkin joustavuutta ja valmiutta kompromisseihin, mutta se voi edesauttaa maatalousyrittäjän taloudellisen voiton ja hyvinvoinnin kasvua.
Opinnäytetyö perustuu teoriaan sekä tutkimukseen. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään säilörehua ja sen korjuuta säilörehunurmen perustamisesta erilaisiin korjuu- sekä varastointimenetelmiin. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään myös yhteistyötä maataloudessa sekä erilaisia yritysmuotoja. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin teemahaastattelun avulla haastattelemalla neljää maatalousyrittäjää, joilla on kokemusta yhteistyön harjoittamisesta. Haastattelut toteutettiin helmi- ja maaliskuussa 2025 Teamsin välityksellä sekä paikan päällä maatalousyrityksissä.
Haastatteluista käy ilmi, että yhteistyö nähtiin positiivisena ja sen nähdään kantavan pitkälle tulevaisuuteen. Yhteistyö mahdollistaa tehokkaamman korjuuketjun, joka parantaa säilörehun laatua ja vähentää työvoiman tarpeen kausivaihteluista johtuvia ongelmia. Vaikka yrittäjät eivät kokeneet työmäärän pienentyneen, yhteistyön myötä oman säilörehun korjuun aika lyheni ja modernimpien koneiden käyttö teki työstä mielekkäämpää. Lisäksi yhteistyön myötä säilörehun tuotantokustannukset laskivat ja yhteistyö auttoi yrittäjää keskittymään maatalousyrityksen johtamiseen.
Yhteistyö auttaa myös maatalousyrittäjiä jakamaan riskejä ja parantaa heidän kilpailukykyään. Toimiva yhteistyö edellyttää kuitenkin joustavuutta ja valmiutta kompromisseihin, mutta se voi edesauttaa maatalousyrittäjän taloudellisen voiton ja hyvinvoinnin kasvua.
