Introduktionshandbok för säsongsanställda på Hirvensalo skidcafé
Eriksson, Laura (2015)
Eriksson, Laura
Yrkeshögskolan Novia
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502232475
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502232475
Tiivistelmä
Detta är ett handlingsbaserat examensarbete som behandlar betydelsen av introduktion för nyanställda på en arbetsplats. Uppdragsgivare för examensarbetet är Turun Slalomseura r.y. (TuSla) som driver Hirvensalo skidcenter i Åbo. Föreningen drivs med frivilligt arbete och har en styrelse som har ansvar för lönsamheten. Styrelsemedlemmarna jobbar inte själva i caféet utan har en ansvarsperson som jobbar mot de mål styrelsen bestämmer. Ansvarspersonen och kontaktpersonen för mig var Eeva Heikniemi, som också utvärderade produkten. Under de två senaste åren har caféverksamheten på området handhafts av andelslag från Yrkeshögskolan Novias restonomlinje. För att introduktionen till uppgifterna i caféet ska löpa bättre fanns ett tydligt behov av skriftligt material.
Syftet för detta examensarbete är att sammanställa en introduktionshandbok för caféanställda. Handboken ska fungera som ett verktyg som kan användas i caféet flera år framåt och som alla anställda har nytta av. Introduktionshandboken är en mapp som finns tillgänglig i caféet.
Under processen med skapandet av introduktionshandboken har jag läst in mig på teori om arbetsintroduktion, handledning och olika metoder som kan användas då man skolar nyanställda. Utöver den inlästa teorin finns även delar som baserar sig på kvalitativ undersökning och personlig kommunikation. Den slutliga produkten har även blivit utvärderad av uppdragsgivaren, av personer som tidigare varit anställda på Hirvensalo skidcafé och av anställda som jobbar i caféet denna säsong. This is a functional bachelor’s thesis that describes the meaning of introduction to a new employee at a work place. The commissioner was Eeva Heikniemi, who works for Turun Slalomseura r.y. which is the organization in charge of Hirvensalo Ski center. The organization is based on volunteer work and has a board that is responsible for profitability. The board members themselves do not work at the cafeteria but have a designated person who work towards the goals the board has set. The designee this year and the contact person for me was Eeva Heikniemi. During the last two years cooperatives from Novia University of Applied Scienses has taken care of the cafeteria. There was a clear demand for written material to make the introduction process more fluent.
The aim with this bachelor’s thesis was to create an introduction handbook for cafeteria employees. The handbook is a tool that is meant to be used in the cafeteria many years ahead. The introduction handbook is a folder available at the cafeteria.
During the creating process I have read about introduction to work, tutoring and different methods that can be used while training new employees. In addition to the theoretical parts I have used qualitative studies and personal communication. The final product has also been evaluated by the commissioner, former employees of the cafeteria and employees who work at the cafeteria this season.
Syftet för detta examensarbete är att sammanställa en introduktionshandbok för caféanställda. Handboken ska fungera som ett verktyg som kan användas i caféet flera år framåt och som alla anställda har nytta av. Introduktionshandboken är en mapp som finns tillgänglig i caféet.
Under processen med skapandet av introduktionshandboken har jag läst in mig på teori om arbetsintroduktion, handledning och olika metoder som kan användas då man skolar nyanställda. Utöver den inlästa teorin finns även delar som baserar sig på kvalitativ undersökning och personlig kommunikation. Den slutliga produkten har även blivit utvärderad av uppdragsgivaren, av personer som tidigare varit anställda på Hirvensalo skidcafé och av anställda som jobbar i caféet denna säsong.
The aim with this bachelor’s thesis was to create an introduction handbook for cafeteria employees. The handbook is a tool that is meant to be used in the cafeteria many years ahead. The introduction handbook is a folder available at the cafeteria.
During the creating process I have read about introduction to work, tutoring and different methods that can be used while training new employees. In addition to the theoretical parts I have used qualitative studies and personal communication. The final product has also been evaluated by the commissioner, former employees of the cafeteria and employees who work at the cafeteria this season.