Hävikin ja hukan hallinta elintarviketeollisuudessa : syiden tunnistaminen, ratkaisut ja innovaatiot
Willstedt, Elli (2025)
Willstedt, Elli
2025
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504237268
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504237268
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on tunnistaa, millaista hävikkiä ja hukkaa elintarviketeollisuudessa esiintyy sekä sen ympäristöllisiä, yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia. Lisäksi perehdytään siihen, kuinka Lean- ja Six Sigma -menetelmiä sekä innovatiivisia liiketoimintamalleja voidaan hyödyntää elintarviketeollisuudessa.
Pohja opinnäytetyölle tehtiin toimeksiantona Oy Lundén Ab Jalostajalle ja menetelminä käytettiin sekä kvantitatiivisia että kvalitatiivisia menetelmiä. Tärkeimpinä työkaluina oli tuotannon seuranta sekä yrityksen järjestelmien keräämän datan analysointi. Teoriapohjana toimii tieteelliset tutkimukset elintarviketeollisuuden hävikistä ja hukasta.
Opinnäytetyössä saatiin selville, millaisia ongelmakohtia elintarviketeollisuudessa on kuinka näihin hukan ja hävikin lähteisiin voidaan puuttua. Samalla muodostettiin käsitys siitä, kuinka analyysiä voisi tulevaisuudessa kehittää mahdollistamaan jatkuva parantaminen.
Pohja opinnäytetyölle tehtiin toimeksiantona Oy Lundén Ab Jalostajalle ja menetelminä käytettiin sekä kvantitatiivisia että kvalitatiivisia menetelmiä. Tärkeimpinä työkaluina oli tuotannon seuranta sekä yrityksen järjestelmien keräämän datan analysointi. Teoriapohjana toimii tieteelliset tutkimukset elintarviketeollisuuden hävikistä ja hukasta.
Opinnäytetyössä saatiin selville, millaisia ongelmakohtia elintarviketeollisuudessa on kuinka näihin hukan ja hävikin lähteisiin voidaan puuttua. Samalla muodostettiin käsitys siitä, kuinka analyysiä voisi tulevaisuudessa kehittää mahdollistamaan jatkuva parantaminen.