Valmisruokatuotantokeittiön optimointi
Rantonen, Tomi (2025)
Rantonen, Tomi
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505018518
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505018518
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli erään valmisruokaa valmistavan elintarviketuotantolaitoksen tuotantokeittiön toiminnan tehostaminen. Työn taustalla oli tarve tehostaa tuotantokeittiön tuotantoa ja kehittää sen päivittäisiä prosesseja selkeämmäksi. Tarkoituksena oli luoda konkreettisia kehitysehdotuksia, joiden avulla tuotantoa voidaan optimoida Lean-menetelmiä hyödyntäen.
Työn kirjallisuusosuudessa käsiteltiin Leania yleisesti ja tiettyjä Lean-menetelmiä, kuten 5S ja jatkuva parantaminen, joita tässä opinnäytetyössä käytettiin hyödyksi kehitysehdotusten luomiseen. Kirjallisuusosioissa käsiteltiin myös valmisruokaa ja sen erityispiirteitä sekä elintarviketurvallisuutta. Työssä kartoitettiin tuotannon nykytila havainnoinnin ja työntekijöille suunnatun haastattelulomakkeiden avulla. Nykytilan kartoituksen pohjalta pystyttiin luomaan opinnäytetyön tuloksena konkreettisia kehitysedotuksia Lean-menetelmiä hyödyntäen.
Kehitysedotuksina syntyi 5S-menetelmän kehityssuunnitelma, jonka avulla toimeksiantaja voi ottaa 5S-menetelmän käyttöön ja jatkuvan parantamisen taulu tuotantoon, jonka on tarkoitus toimia työkaluna kehitysideoiden käsittelyyn ja toteuttamiseen. Molemmat ehdotukset tukevat Lean-ajattelun ydintä eli hukan vähentämistä, työn sujuvuutta ja työntekijöiden osallistamista kehittämistyöhön. Tuloksena syntyi myös päivittäistä prosessia selkeyttämään vakioidumpi valmistusjärjestys. Valmistusjärjestyksessä on huomioitu elintarviketurvallisuus ja ruokien jäähdytysprosessit, joka on yksi yrityksen kriittisistä pisteistä. Toimeksiantaja osoitti mielenkiintoa kehitysehdotuksia kohtaan. Keskeiseksi teemaksi opinnäytetyön aikana nousi työntekijöiden osallistaminen kehitystyöhön. Opinnäytetyön tulosten ansiosta mahdollistetaan jatkossa aktiivisempi työntekijöiden osallistaminen tuotannon kehittämiseen entistä paremmin. Opinnäytetyön perusteella yrityksessä osoitettiin mielenkiintoa Lean-menetelmien hyödyntämisestä entistä paremmin. Kehitysehdotusten toteutuessa toimeksiantaja saa jokapäiväiseen toimintaan Lean-ajattelumallin mukaista toimintaa ja menetelmiä. Opinnäytetyötä voisi vielä jatkaa tekemällä kehitysehdotuksena syntyneen 5S-menetelmän implementoinnin tuotantokeittiölle.
Työn kirjallisuusosuudessa käsiteltiin Leania yleisesti ja tiettyjä Lean-menetelmiä, kuten 5S ja jatkuva parantaminen, joita tässä opinnäytetyössä käytettiin hyödyksi kehitysehdotusten luomiseen. Kirjallisuusosioissa käsiteltiin myös valmisruokaa ja sen erityispiirteitä sekä elintarviketurvallisuutta. Työssä kartoitettiin tuotannon nykytila havainnoinnin ja työntekijöille suunnatun haastattelulomakkeiden avulla. Nykytilan kartoituksen pohjalta pystyttiin luomaan opinnäytetyön tuloksena konkreettisia kehitysedotuksia Lean-menetelmiä hyödyntäen.
Kehitysedotuksina syntyi 5S-menetelmän kehityssuunnitelma, jonka avulla toimeksiantaja voi ottaa 5S-menetelmän käyttöön ja jatkuvan parantamisen taulu tuotantoon, jonka on tarkoitus toimia työkaluna kehitysideoiden käsittelyyn ja toteuttamiseen. Molemmat ehdotukset tukevat Lean-ajattelun ydintä eli hukan vähentämistä, työn sujuvuutta ja työntekijöiden osallistamista kehittämistyöhön. Tuloksena syntyi myös päivittäistä prosessia selkeyttämään vakioidumpi valmistusjärjestys. Valmistusjärjestyksessä on huomioitu elintarviketurvallisuus ja ruokien jäähdytysprosessit, joka on yksi yrityksen kriittisistä pisteistä. Toimeksiantaja osoitti mielenkiintoa kehitysehdotuksia kohtaan. Keskeiseksi teemaksi opinnäytetyön aikana nousi työntekijöiden osallistaminen kehitystyöhön. Opinnäytetyön tulosten ansiosta mahdollistetaan jatkossa aktiivisempi työntekijöiden osallistaminen tuotannon kehittämiseen entistä paremmin. Opinnäytetyön perusteella yrityksessä osoitettiin mielenkiintoa Lean-menetelmien hyödyntämisestä entistä paremmin. Kehitysehdotusten toteutuessa toimeksiantaja saa jokapäiväiseen toimintaan Lean-ajattelumallin mukaista toimintaa ja menetelmiä. Opinnäytetyötä voisi vielä jatkaa tekemällä kehitysehdotuksena syntyneen 5S-menetelmän implementoinnin tuotantokeittiölle.