Tuotantolinjan ennakkohuoltosuunnitelman kehittäminen
Hakamäki, Aleksi (2025)
Hakamäki, Aleksi
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505069363
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505069363
Tiivistelmä
Tämän työn tavoitteena oli kehittää toimeksiantajan tuotantolinjan ennakkohuoltosuunnitelmaa sisällöltään sekä aikataulutukseltaan. Tuotantolinjan ikääntymisen ja vikaantumisien takia ennakkohuoltosuunnitelman kehittämiselle oli syntynyt tarve.
Ennakkohuoltosuunnitelmaa kehitettiin tutustumalla kirjallisuuteen, jonka perusteella saatiin teoriapohja työlle. Teoriaosassa perehdyttiin huoltojen ja niiden aikatauluttamisen teorian lisäksi erilaisiin huoltostrategioihin, kuten Lean-menetelmiin, tuottavaan kunnossapitoon (TPM) ja luotettavuus keskeiseen kunnossapitoon (RCM). Teoriaosassa selvitettiin myös kunnossapitolajien erot, ja mitä huoltaminen on. Tärkeänä osana kirjallisuusosaa tutustuttiin elintarviketeollisuuden tuomiin erikoispiirteisiin, kuten elintarviketurvallisuuteen laatustandardien kautta.
Opinnäytetyön toiminnallisessa osassa kehitettiin ennakkohuoltosuunnitelma elintarviketuotantolinjalle. Toiminnallinen osa aloitettiin tutustumalla linjalle ennen opinnäytetyön alkua tehtyyn FMEA-analyysiin ja tuotantolinjan valmistajien huolto-ohjeisiin. Toimeksiantajan toiminnanohjausjärjestelmästä kartoitettiin linjan kunnossapitotöiden historia sekä huolto-ohje. Edellä mainittujen perusteella luotiin ennakkohuoltosuunnitelma, jossa on kehitetty sisältö vastaamaan valmistajan huolto-ohjetta sekä tehtyjä havaintoja FMEA-analyysin sekä historian perusteella.
Ennakkohuoltosuunnitelma luotiin toimeksiantajan toiminnanohjausjärjestelmään huomioiden elintarviketurvallisuus.
Työn tuloksena syntyi raportti, johon sisältyy huoltojen suunnittelun teoriaa, huoltostrategioita sekä elintarviketeollisuuden tuomia vaateita huoltamiselle. Raportissa on kuvattu ennakkohuoltosuunnitelman kehittämisen prosessi. Ennakkohuoltosuunnitelma kehitettiin onnistuneesti. Suunnitelma toimii toimeksiantajalle hyvänä ennakkohuoltojen kehittämisen pohjana. Työssä kehitetty ennakkohuoltosuunnitelma on hyvä perusta, jota tulee kehittää myös jatkossa huolloissa tehtyjen havaintojen pohjalta. Opinnäytetyötä voi hyödyntää varsinkin elintarviketeollisuuden ennakkohuoltojen suunnittelussa.
Ennakkohuoltosuunnitelmaa kehitettiin tutustumalla kirjallisuuteen, jonka perusteella saatiin teoriapohja työlle. Teoriaosassa perehdyttiin huoltojen ja niiden aikatauluttamisen teorian lisäksi erilaisiin huoltostrategioihin, kuten Lean-menetelmiin, tuottavaan kunnossapitoon (TPM) ja luotettavuus keskeiseen kunnossapitoon (RCM). Teoriaosassa selvitettiin myös kunnossapitolajien erot, ja mitä huoltaminen on. Tärkeänä osana kirjallisuusosaa tutustuttiin elintarviketeollisuuden tuomiin erikoispiirteisiin, kuten elintarviketurvallisuuteen laatustandardien kautta.
Opinnäytetyön toiminnallisessa osassa kehitettiin ennakkohuoltosuunnitelma elintarviketuotantolinjalle. Toiminnallinen osa aloitettiin tutustumalla linjalle ennen opinnäytetyön alkua tehtyyn FMEA-analyysiin ja tuotantolinjan valmistajien huolto-ohjeisiin. Toimeksiantajan toiminnanohjausjärjestelmästä kartoitettiin linjan kunnossapitotöiden historia sekä huolto-ohje. Edellä mainittujen perusteella luotiin ennakkohuoltosuunnitelma, jossa on kehitetty sisältö vastaamaan valmistajan huolto-ohjetta sekä tehtyjä havaintoja FMEA-analyysin sekä historian perusteella.
Ennakkohuoltosuunnitelma luotiin toimeksiantajan toiminnanohjausjärjestelmään huomioiden elintarviketurvallisuus.
Työn tuloksena syntyi raportti, johon sisältyy huoltojen suunnittelun teoriaa, huoltostrategioita sekä elintarviketeollisuuden tuomia vaateita huoltamiselle. Raportissa on kuvattu ennakkohuoltosuunnitelman kehittämisen prosessi. Ennakkohuoltosuunnitelma kehitettiin onnistuneesti. Suunnitelma toimii toimeksiantajalle hyvänä ennakkohuoltojen kehittämisen pohjana. Työssä kehitetty ennakkohuoltosuunnitelma on hyvä perusta, jota tulee kehittää myös jatkossa huolloissa tehtyjen havaintojen pohjalta. Opinnäytetyötä voi hyödyntää varsinkin elintarviketeollisuuden ennakkohuoltojen suunnittelussa.