Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

The role of diet in the prevention of type 2 diabetes

Kimaiyo, Lazan Kiptoo (2025)

 
Avaa tiedosto
Kimaiyo_Lazan.pdf (380.1Kt)
Lataukset: 


Kimaiyo, Lazan Kiptoo
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202505069388
Tiivistelmä
Abstract
Type 2 diabetes (T2D) is a growing global health concern, with more than 500 million people affected worldwide and projections indicating an increase to up to 780 million by 2045. Diet has been identified as a key modifiable risk factor in T2D prevention so there is a need to understand its role. The aim was to analyze current evidence regarding the role of diet in preventing type 2 diabetes using literature review. The research focused on identifying specific dietary components, patterns, and diet mechanisms that contribute to T2D prevention. A systematic literature review was conducted using data from two databases CINAHL and PubMed. The articles were analyzed using the PICOs framework and selected through an inclusion exclusion criterion. The
data selection process resulted in six eligible articles after a screening. The data was analyzed using conventional content analysis.
The analysis classified dietary interventions into four categories: nutrient type, dietary patterns, weight
management, and lifestyle factors. The key findings included the effectiveness of the Mediterranean diet,
DASH diet, ketogenic diet, and the importance of specific nutrients such as fiber and healthy fats.
In conclusion the review established that diet plays a significant role in T2D prevention through multiple
mechanisms. The effectiveness of dietary interventions was maximized when implemented as part of a
comprehensive lifestyle approach. These findings provide valuable insights into healthcare.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste