Tuotehävikin selvitys pakkaustankilta pakkauskoneelle
Ala-Nikkola, Janika (2025)
Ala-Nikkola, Janika
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025050910361
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025050910361
Tiivistelmä
Opinnäytetyö toteutettiin meijerialan elintarvikeyritykselle. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tuoretuotteiden tuotehävikin määrä ja syntykohtia pakkaussäiliöstä pakkauskoneelle. Lisäksi pyrittiin selvittämään menetelmiä, joiden avulla pystytään vähentämään sekä seuraamaan tuotehävikkiä prosessissa. Tavoitteena oli myös selvittää, vaikuttaako tuotehävikin määrään eri tuotelaadut tai pakkaussäiliöt.
Tutkimuksessa tutkittiin ja tehtiin havaintoja eri kohdissa prosessia. Työssä tutkittiin tuotehävikin määrää pakkauskoneen tuotevaihdoissa, seurattiin pakkaussäiliöiden tukinvesityksien aikoja, tehtiin havaintoja pakkaussäiliöön jäävästä tuotehävikistä sekä mitattiin putkistojen pituuksia ja laskettiin niiden tilavuudet. Tuloksista tehtiin laskelmia kokonaishävikin määrästä ja kustannuksista.
Opinnäytetyön aikana tunnistettiin useita tekijöitä, jotka vaikuttavat tuotehävikin syntymiseen. Tutkimustulokset osoittivat, että eri tuotelaaduilla on merkittäviä eroja tuotehävikin määrässä. Lisäksi pakkaussäiliöiden ominaisuuksilla todettiin olevan vaikutusta tuotehävikin määrään kuten säiliön muodolla ja sekoittimilla. Pakkauskoneen tuotevesityksen osalta havaittiin, että hävikkiin vaikuttavat merkittävästi inhimilliset tekijät. Pienillä muutoksilla ja säädöillä pystyttiin vähentämään ylimääräisen tuotehävikin syntymistä. Tuotehävikin vähentäminen tuo taloudellisia hyötyjä ja vähentää ympäristövaikutuksia. Lisäksi hävikin vähentäminen auttaa yritystä kestävämpään ja vastuullisempaan liiketoimintaan.
Opinnäytetyöstä on jätetty julkaisematta tutkimuksen tulokset, yhteenveto ja johtopäätökset, sillä ne sisältävät liike- ja ammattisalaisuuksia.
Tutkimuksessa tutkittiin ja tehtiin havaintoja eri kohdissa prosessia. Työssä tutkittiin tuotehävikin määrää pakkauskoneen tuotevaihdoissa, seurattiin pakkaussäiliöiden tukinvesityksien aikoja, tehtiin havaintoja pakkaussäiliöön jäävästä tuotehävikistä sekä mitattiin putkistojen pituuksia ja laskettiin niiden tilavuudet. Tuloksista tehtiin laskelmia kokonaishävikin määrästä ja kustannuksista.
Opinnäytetyön aikana tunnistettiin useita tekijöitä, jotka vaikuttavat tuotehävikin syntymiseen. Tutkimustulokset osoittivat, että eri tuotelaaduilla on merkittäviä eroja tuotehävikin määrässä. Lisäksi pakkaussäiliöiden ominaisuuksilla todettiin olevan vaikutusta tuotehävikin määrään kuten säiliön muodolla ja sekoittimilla. Pakkauskoneen tuotevesityksen osalta havaittiin, että hävikkiin vaikuttavat merkittävästi inhimilliset tekijät. Pienillä muutoksilla ja säädöillä pystyttiin vähentämään ylimääräisen tuotehävikin syntymistä. Tuotehävikin vähentäminen tuo taloudellisia hyötyjä ja vähentää ympäristövaikutuksia. Lisäksi hävikin vähentäminen auttaa yritystä kestävämpään ja vastuullisempaan liiketoimintaan.
Opinnäytetyöstä on jätetty julkaisematta tutkimuksen tulokset, yhteenveto ja johtopäätökset, sillä ne sisältävät liike- ja ammattisalaisuuksia.