Tutkimus ravitsemussuosituksista sekä suomalaisten ruokailutottumuksista
Virta, Janni (2025)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025050910207
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025050910207
Tiivistelmä
Ravitsemussuosituksia on uudistettu. Uusimmat ravitsemussuositukset julkaistiin marraskuussa 2024, ja ne perustuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, jotka julkaistiin kesäkuussa 2023. Tässä opinnäytetyössä tutustuttiin uusimpiin ravitsemussuosituksiin sekä suomalaisten ruokailutottumuksiin, joista saatiin tietoa vuonna 2017 julkaistuista FinRavinto sekä FinTerveys tutkimuksista. Tässä opinnäytetyössä tutustuttiin myös planetaarisen ruokavalion suosituksiin, jotka on julkaistu vuonna 2019.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kerätä tietoa suomalaisten ruokailutottumuksista ja verrata niitä kasvipainotteisuuden, eläinperäisten ruoka-aineiden käytön sekä kestävyyden osalta uusimpiin ravitsemussuosituksiin sekä planetaarisen ruokavalion suosituksiin. Tavoitteena oli myös tutustua siihen, miten kansalliset ravitsemussuositukset ovat vuosien aikana muuttuneet kasvipainotteisuuden, kestävyyden ja eläinperäisten ruoka-aineiden käytön osalta. Opinnäytetyössä myös tutkittiin suomalaisten ruokailutottumuksia, sekä verrattiin niitä uusimpiin suosituksiin, planetaarisen ruokavalion suosituksiin sekä pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin.
Opinnäytetyön tuloksena oli, että suomalaisten ruokailutottumuksissa oli vielä parannettavaa. Lihan käyttö on lisääntynyt, vaikka suosituksissa sen suositeltu määrä on vähentynyt. Suomalaiset voisivat myös syödä kasvipainotteisemmin, eli lisätä ruokavalioon enemmän kasviksia, juureksia, hedelmiä ja palkokasveja. Kasvisten, hedelmien ja marjojen syönti oli kuitenkin lisääntynyt verrattuna aiempiin vuosiin. Suositusten osalta kestävyysnäkökulma ja kasvipainotteisuus sekä lihan vähentäminen oli noussut suureen rooliin verrattuna aiempien vuosien suosituksiin johtuen siitä, että uusimmat pohjoismaiset ravitsemussuositukset, johon ne perustuivat, olivat ottaneet kestävyyden aiempaan verrattuna paremmin huomioon, jotta päästäisiin kestävyyteen liittyviin tavoitteisiin Pohjoismaissa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kerätä tietoa suomalaisten ruokailutottumuksista ja verrata niitä kasvipainotteisuuden, eläinperäisten ruoka-aineiden käytön sekä kestävyyden osalta uusimpiin ravitsemussuosituksiin sekä planetaarisen ruokavalion suosituksiin. Tavoitteena oli myös tutustua siihen, miten kansalliset ravitsemussuositukset ovat vuosien aikana muuttuneet kasvipainotteisuuden, kestävyyden ja eläinperäisten ruoka-aineiden käytön osalta. Opinnäytetyössä myös tutkittiin suomalaisten ruokailutottumuksia, sekä verrattiin niitä uusimpiin suosituksiin, planetaarisen ruokavalion suosituksiin sekä pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin.
Opinnäytetyön tuloksena oli, että suomalaisten ruokailutottumuksissa oli vielä parannettavaa. Lihan käyttö on lisääntynyt, vaikka suosituksissa sen suositeltu määrä on vähentynyt. Suomalaiset voisivat myös syödä kasvipainotteisemmin, eli lisätä ruokavalioon enemmän kasviksia, juureksia, hedelmiä ja palkokasveja. Kasvisten, hedelmien ja marjojen syönti oli kuitenkin lisääntynyt verrattuna aiempiin vuosiin. Suositusten osalta kestävyysnäkökulma ja kasvipainotteisuus sekä lihan vähentäminen oli noussut suureen rooliin verrattuna aiempien vuosien suosituksiin johtuen siitä, että uusimmat pohjoismaiset ravitsemussuositukset, johon ne perustuivat, olivat ottaneet kestävyyden aiempaan verrattuna paremmin huomioon, jotta päästäisiin kestävyyteen liittyviin tavoitteisiin Pohjoismaissa.