Elintarvikekelpoisuuden selvittäminen
Suonpää, Juulia (2025)
Suonpää, Juulia
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025050910354
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025050910354
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli koostaa, mitä materiaalin elintarvikekelpoisuuden selvittämiseen liittyy. Tarkoituksena oli kartoittaa, mitä tarkoittaa elintarvikekelpoisuus sekä millainen on siihen liittyvä selvitysprosessi ja lainsäädäntö. Opinnäytetyö toteutettiin Tampereen ammattikorkeakoululle.
Elintarvikekelpoisuuden selvitysprosessiin perehdyttiin kirjallisuuden avulla sekä pienellä kokeellisella osuudella. Kokeellinen osuus toteutettiin anonyymisti sähköpostikyselynä, jossa kartoitettiin yritysten näkemyksiä elintarvikekelpoisuuden selvitysprosessista. Kysely laadittiin elintarvikekelpoisuuteen, kontaktimateriaaleihin ja niistä valmistettaviin pakkauksiin liittyvistä ohjeistuksista, lainsäädännöistä ja oppikirjoista saadun tiedon pohjalta. Kyselyyn vastasi 50 % kyselyn saajista, eli 3 yritystä.
Kyselyn perusteella elintarvikekelpoisuuden selvittäminen koetaan haastavana. Vastausten mukaan selvitysprosessin hankaluus riippuu materiaalista, jolle selvitystä tehdään. Materiaalikohtaiset ohjeet esimerkiksi muovin tapauksessa helpottavat selvityksen tekemistä, kun taas paperille ja kartongille haluttaisiin selkeästi lisää ohjeita, sillä niiden osalta selvitys koetaan erityisen hankalaksi.
Tulosten perusteella elintarvikekelpoisuuden selvitysprosessia voidaan pitää epäselvänä ja ohjeistusta tietyille materiaaleille riittämättömänä. Opinnäytetyössä koottiin elintarvikekelpoisuuden selvitysprosessiin liittyvä keskeinen tieto, jonka toivotaan helpottavan yritysten työtä tiedonhaussa.
Elintarvikekelpoisuuden selvitysprosessiin perehdyttiin kirjallisuuden avulla sekä pienellä kokeellisella osuudella. Kokeellinen osuus toteutettiin anonyymisti sähköpostikyselynä, jossa kartoitettiin yritysten näkemyksiä elintarvikekelpoisuuden selvitysprosessista. Kysely laadittiin elintarvikekelpoisuuteen, kontaktimateriaaleihin ja niistä valmistettaviin pakkauksiin liittyvistä ohjeistuksista, lainsäädännöistä ja oppikirjoista saadun tiedon pohjalta. Kyselyyn vastasi 50 % kyselyn saajista, eli 3 yritystä.
Kyselyn perusteella elintarvikekelpoisuuden selvittäminen koetaan haastavana. Vastausten mukaan selvitysprosessin hankaluus riippuu materiaalista, jolle selvitystä tehdään. Materiaalikohtaiset ohjeet esimerkiksi muovin tapauksessa helpottavat selvityksen tekemistä, kun taas paperille ja kartongille haluttaisiin selkeästi lisää ohjeita, sillä niiden osalta selvitys koetaan erityisen hankalaksi.
Tulosten perusteella elintarvikekelpoisuuden selvitysprosessia voidaan pitää epäselvänä ja ohjeistusta tietyille materiaaleille riittämättömänä. Opinnäytetyössä koottiin elintarvikekelpoisuuden selvitysprosessiin liittyvä keskeinen tieto, jonka toivotaan helpottavan yritysten työtä tiedonhaussa.