Maitojauhetuotannon proteiinivakioinnin tehostaminen
Kuutti, Mika (2025)
Kuutti, Mika
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025051511957
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025051511957
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimii paikallinen meijeri. Työ toteutettiin meijerin maitojauheprosessissa. Opinnäytetyön taustana on rasvattoman maitojauheen tuotannossa tapahtuva proteiinipitoisuuden vaihtelu ja siihen vaikuttavat tekijät. Rasvattoman maitojauheen proteiinivakiointia tehdään laktoosijakeiden avulla, jolla saadaan tasattua proteiinipitoisuuden luontaista kausivaihtelua ja ravitsemuksellista yhdenmukaisuutta. Maitojauheprosessissa proteiinipitoisuuden säätäminen tapahtuu valmiin jauheen perusteella, jolloin säätöjen tuloksia nähdään vasta viiveellä. Opinnäytetyön tavoitteena on etsiä mahdollisuuksia vaikuttaa proteiinipitoisuuteen jo ennemmin kuin vasta valmiin tuotteen tuloksiin perustuen.
Tutkimuksessa tutkittiin haihduttimelle menevän maitoseoksen proteiinipitoisuutta verraten sitä valmiin maitojauheen proteiinipitoisuutteen. Vertailunäytteiden välillä on kahden tunnin läpimenoaika toisiinsa nähden, jolloin tietty kohta maitoseoksesta on valmiina maitojauheena. Maitoseokseen lisättävien nesteiden ja jakeiden pitoisuuksia tarkasteltiin lähinnä tietojärjestelmistä saatujen tietojen perusteella.
Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että maitoseoksen ja maitojauheen proteiinipitoisuudesta löytyy yhteys. Tämän perusteella tuotantoajon aikana voitaisiin maitoseoksen perusteella löytää mahdolliset proteiinipitoisuuden alitukset tai ylitykset. Aivan tarkkoihin säätöihin ei tälläkään menetelmällä päästä, mutta suuntaa antavia tuloksia sillä saadaan valmiista maitojauheesta. Tutkimuksessa todetaan vaihtelua löytyvän maitoseokseen lisättävistä nesteistä ja jakeista, jotka vaikuttavat lopputuotteen proteiinipitoisuuteen. Tutkimuksen tarkemmat tiedot ja tulokset ovat salassapitosopimuksella suojattuja.
Tutkimuksessa tutkittiin haihduttimelle menevän maitoseoksen proteiinipitoisuutta verraten sitä valmiin maitojauheen proteiinipitoisuutteen. Vertailunäytteiden välillä on kahden tunnin läpimenoaika toisiinsa nähden, jolloin tietty kohta maitoseoksesta on valmiina maitojauheena. Maitoseokseen lisättävien nesteiden ja jakeiden pitoisuuksia tarkasteltiin lähinnä tietojärjestelmistä saatujen tietojen perusteella.
Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että maitoseoksen ja maitojauheen proteiinipitoisuudesta löytyy yhteys. Tämän perusteella tuotantoajon aikana voitaisiin maitoseoksen perusteella löytää mahdolliset proteiinipitoisuuden alitukset tai ylitykset. Aivan tarkkoihin säätöihin ei tälläkään menetelmällä päästä, mutta suuntaa antavia tuloksia sillä saadaan valmiista maitojauheesta. Tutkimuksessa todetaan vaihtelua löytyvän maitoseokseen lisättävistä nesteistä ja jakeista, jotka vaikuttavat lopputuotteen proteiinipitoisuuteen. Tutkimuksen tarkemmat tiedot ja tulokset ovat salassapitosopimuksella suojattuja.