Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ruokapalveluhenkilöstön rooli ruokakasvattajina Vaasan alakoulujen kouluruokailussa Case : TeeSe Botnia

Lehto, Atte (2025)

Avaa tiedosto
Lehto_Atte.pdf (1.015Mt)
Lataukset: 


Lehto, Atte
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025051612404
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää ja tehdä näkyväksi TeeSe Botnian
ruokapalveluhenkilöstön roolia ruokakasvattajina Vaasan alueen alakouluissa. Tavoitteeseen kuului selvittää, mitä toimia ruokakasvatuksen edistämiseksi on luotu TeeSe Botnian johtotasolla ja vastausten avulla selvittää, miten ohjeet toteutuvat ruokapalveluhenkilöstön toimesta käytännön työssä. Lisäksi tutkimuksella haluttiin vastaus siihen, miten ruokapalveluhenkilöstö kokee itsensä ruokakasvattajina tällä hetkellä sekä tulevaisuudessa.

Ruokakasvatus tarkoittaa yksinkertaisuudessaan kaikkea ruokaan liittyvää ohjausta,
opetusta, neuvontaa ja viestintää. Ruokakasvatus lisää tietoa ja oivalluksia siitä, mistä ruoka tulee ja miten sen ympärillä on järkevää toimia sekä käyttäytyä. Ruokakasvatus on tärkeää etenkin lapsille, sillä siihen kuuluvalla ohjauksella lapselle kehittyy myönteinen suhde ruokaan ja sen arvostamiseen. Lapsen tulevaisuuden kannalta ruokakasvatus luo pohjan hyvinvoivalle ja terveyttä edistävälle ruokakäyttäytymiselle.

Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, johon kuului puolistrukturoitu haastattelu ja kyselytutkimus. Haastattelu toteutettiin maaliskuussa 2025 TeeSe Botnian ruokapalveluiden vt. toimialajohtajan sekä koulujen ja päiväkotien palvelupäällikön kanssa. Haastattelussa oli 20 kysymystä, joiden pohjalta saatiin kattava käsitys TeeSe Botnian toiminnasta Vaasan alakoulujen kouluruokailussa. Kyselytutkimus toteutettiin huhtikuun alussa 2025 TeeSe Botnian ruokapalveluhenkilöstölle Webropol-kyselyllä, jossa oli 14 kysymystä. Kyselyyn saatiin 16 vastausta.

Haastattelun ja kyselyn tulosten perusteella TeeSe Botnian esihenkilötasolta tulevat
ruokakasvatukselliset ohjeet toteutuvat hyvin ruokapalveluhenkilöstön työssä. Erityisen hyvin kouluruokatilanteessa toteutuu ruokapalveluhenkilöstön suorittama oppilaiden ohjaaminen, joka on yksi ruokakasvatuksen peruspilareista. Ruokapalveluhenkilöstön kokee roolinsa ruokakasvattajan melko tärkeäksi, ja he tunnistavat hyvin ruokakasvatuksellisia työtehtäviään. Kehityskohteiksi muodostui ruokakasvatuksellisen tiedon lisääminen ruokapalveluhenkilöstölle sekä mahdollisen ruokakasvatuksellisen yhteistyön lisääminen koulun henkilökunnan kanssa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste