Hur vill ungdomar man ska prata om kostvanor?: –En studie bland ungdomar om hur man ska prata om kostvanor
Forsman, Emma-Lena (2025)
Forsman, Emma-Lena
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025051812973
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025051812973
Tiivistelmä
Detta utvecklingsarbete är en fortsättning på examensarbetet Kostvanor bland ungdomar – En scoping review (Forsman, 2024). Utvecklingsarbetet görs i form av ett mindre omfattande examensarbete.
Syftet med utvecklingsarbetet är att få en inblick i hur ungdomar tycker man på bästa sätt ska prata om kostvanor med dem. Den frågeställning som besvaras är: Hur tycker ungdomar man borde prata med dem om kostvanor?
Utvecklingsarbetet bygger på samma teoretiska bakgrund som examensarbetet. Den teoretiska utgångspunkten är också den samma, Aaron Antonovskys Känsla av sammanhang, KASAM. Till arbetet valdes en kvantitativ metod. En egenkonstruerad webbenkät skickades ut elektroniskt till studerande vid ett gymnasium. 11 studerande svarade på enkätundersökningen. Enkätens resultat analyserades i Excel och presenteras med stapel- och cirkeldiagram för att få en lättförståelig överblick av den insamlade datan.
Resultatet av studien visar att ungdomar i ålder 15–18 år tycker det är skolhälsovårdaren, föräldrarna och tränaren i sporten de utövar som ska prata om kostvanor med dem, att de är bekväma att prata om kost om det handlar om hälsan och inte vikten men att många har svårt att prata om kost oavsett hur man tar upp ämnet. Ungdomarna tycker det är viktigt att prata om hur kosten hänger ihop med träning och energi samt hur maten påverkar hälsan. Resultatet visar också att de vill att skolhälsovårdaren pratar om kostvanor på hälsogranskningarna, att de finns de som inte pratar så mycket om kost i hemmet medan det också finns de som pratar om hur maten påverkar kroppen. Slutligen anser ungdomarna att de får tillräckligt med information om kost och kostvanor. This development project is a continuation of the thesis Eating Habits among Adolescents – A Scoping Review (Forsman, 2024). The development project is conducted as a small-scale thesis.
The aim of this development project is to receive an insight into how adolescents think one should talk to them about eating habits in the best way. The question that is answered is: How do adolescents think one should talk to them about eating habits?
The development work is based on the same theoretical background as the thesis. The theoretical framework is also the same, Aaron Antonovsky’s Sense of Coherence, SOC. A quantitative method was chosen for this project. A self-constructed online survey was sent out electronically to students at an upper secondary school. 11 students responded to the survey. The survey results were analyzed in Excel and are presented with bar- and circle diagrams to provide a clear overview of the collected data.
The results of the study show that adolescents aged 15-18 think it is the school nurse, parents and the coach in the sport they practice who should talk with them about eating habits. They are comfortable talking about eating habits if it is about health rather than weight but many find it difficult to talk about eating habits regardless of how the topic is introduced. Adolescents think it is important to talk about how eating habits are related to physical activity and energy and how food affects health. The results also show that they want the school nurse to talk about eating habits during health check-ups, that there are those who do not often talk about eating habits at home while there are also those who talk about how food affects the body. Finally, adolescents feel that they receive enough information about diet and eating habits.
Syftet med utvecklingsarbetet är att få en inblick i hur ungdomar tycker man på bästa sätt ska prata om kostvanor med dem. Den frågeställning som besvaras är: Hur tycker ungdomar man borde prata med dem om kostvanor?
Utvecklingsarbetet bygger på samma teoretiska bakgrund som examensarbetet. Den teoretiska utgångspunkten är också den samma, Aaron Antonovskys Känsla av sammanhang, KASAM. Till arbetet valdes en kvantitativ metod. En egenkonstruerad webbenkät skickades ut elektroniskt till studerande vid ett gymnasium. 11 studerande svarade på enkätundersökningen. Enkätens resultat analyserades i Excel och presenteras med stapel- och cirkeldiagram för att få en lättförståelig överblick av den insamlade datan.
Resultatet av studien visar att ungdomar i ålder 15–18 år tycker det är skolhälsovårdaren, föräldrarna och tränaren i sporten de utövar som ska prata om kostvanor med dem, att de är bekväma att prata om kost om det handlar om hälsan och inte vikten men att många har svårt att prata om kost oavsett hur man tar upp ämnet. Ungdomarna tycker det är viktigt att prata om hur kosten hänger ihop med träning och energi samt hur maten påverkar hälsan. Resultatet visar också att de vill att skolhälsovårdaren pratar om kostvanor på hälsogranskningarna, att de finns de som inte pratar så mycket om kost i hemmet medan det också finns de som pratar om hur maten påverkar kroppen. Slutligen anser ungdomarna att de får tillräckligt med information om kost och kostvanor.
The aim of this development project is to receive an insight into how adolescents think one should talk to them about eating habits in the best way. The question that is answered is: How do adolescents think one should talk to them about eating habits?
The development work is based on the same theoretical background as the thesis. The theoretical framework is also the same, Aaron Antonovsky’s Sense of Coherence, SOC. A quantitative method was chosen for this project. A self-constructed online survey was sent out electronically to students at an upper secondary school. 11 students responded to the survey. The survey results were analyzed in Excel and are presented with bar- and circle diagrams to provide a clear overview of the collected data.
The results of the study show that adolescents aged 15-18 think it is the school nurse, parents and the coach in the sport they practice who should talk with them about eating habits. They are comfortable talking about eating habits if it is about health rather than weight but many find it difficult to talk about eating habits regardless of how the topic is introduced. Adolescents think it is important to talk about how eating habits are related to physical activity and energy and how food affects health. The results also show that they want the school nurse to talk about eating habits during health check-ups, that there are those who do not often talk about eating habits at home while there are also those who talk about how food affects the body. Finally, adolescents feel that they receive enough information about diet and eating habits.