Elintarviketuotannossa käytettävien antureiden sijoitus
Yritys, Esa-Matti (2025)
Yritys, Esa-Matti
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025051913356
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025051913356
Tiivistelmä
Elintarvikkeiden valmistamiseen erikoistunut tilaaja halusi uuden tuotantotilan olevan nykyaikainen elintarvikkeiden valmistukseen sekä tilaan tulevien lakisääteisten lämpötila-, paine-ero ja kosteusmittarien mahdollisimman tarkasti etäluettavissa. Tuotantotilojen ollessa elintarviketuotantoon suunniteltu ovat niin tuotantotilat kuin varastotilatkin tarkkojen säädösten valvonnassa, minkä vuoksi kyseiset tilat varustettiin useilla eri mittareilla. Nämä mittaavat lämpötilaa, paine-eroa ja tilan kosteustasapainoa.
Elintarvikelain antamien asetusten pohjalta elintarvikkeiden valmistamiseen hyödynnettävään tilaan sijoitettiin mittarit, joiden toimintaperiaate vastaa parhaiten kyseiseen tarpeeseen.
Tuotantotilan suuruuden vuoksi mittareiden valitsemista harkittiin tarkasti. Mittareiden valitsemisessa ja niiden sijoittamisessa tuli tarkastella tilan rakennetta siten, että oli otettu huomioon, kuinka monta mittaria tilaan tarvitaan, mihin ne sijoitetaan ja miten ne sijoitetaan niin, että tulokset olisivat parhaimmat mahdolliset sekä luotettavat eri tulokulmista kriittisesti tarkasteltuna. Samalla oli huomioitava kuitenkin se, että tilat ovat uudelleen saneeratut, eivätkä ne ennen tätä ole olleet elintarvikkeiden valmistukseen suunnitellut. Tämän vuoksi tilaan sijoitettiin neljä yhdistelmäsensoria seuraamaan kosteutta ja lämpötilaa.
Tuotantotilassa sijaitsevat mittarit ovat olleet toiminnassa jo useamman viikon ajan. Kuluneiden viikkojen aikana niistä saadut arvot ovat keskiarvolaskennassa olleet erittäin hyvät. Koska tulokset olivat hyvät ja odotusten mukaiset, oli tilaajan mahdollista alkaa hyödyntää tiloja kyseisten elintarvikkeiden valmistamiseen turvallisesti.
Elintarvikelain antamien asetusten pohjalta elintarvikkeiden valmistamiseen hyödynnettävään tilaan sijoitettiin mittarit, joiden toimintaperiaate vastaa parhaiten kyseiseen tarpeeseen.
Tuotantotilan suuruuden vuoksi mittareiden valitsemista harkittiin tarkasti. Mittareiden valitsemisessa ja niiden sijoittamisessa tuli tarkastella tilan rakennetta siten, että oli otettu huomioon, kuinka monta mittaria tilaan tarvitaan, mihin ne sijoitetaan ja miten ne sijoitetaan niin, että tulokset olisivat parhaimmat mahdolliset sekä luotettavat eri tulokulmista kriittisesti tarkasteltuna. Samalla oli huomioitava kuitenkin se, että tilat ovat uudelleen saneeratut, eivätkä ne ennen tätä ole olleet elintarvikkeiden valmistukseen suunnitellut. Tämän vuoksi tilaan sijoitettiin neljä yhdistelmäsensoria seuraamaan kosteutta ja lämpötilaa.
Tuotantotilassa sijaitsevat mittarit ovat olleet toiminnassa jo useamman viikon ajan. Kuluneiden viikkojen aikana niistä saadut arvot ovat keskiarvolaskennassa olleet erittäin hyvät. Koska tulokset olivat hyvät ja odotusten mukaiset, oli tilaajan mahdollista alkaa hyödyntää tiloja kyseisten elintarvikkeiden valmistamiseen turvallisesti.