Autoklaavien toiminnan varmistaminen
Yasir, Basma (2025)
Yasir, Basma
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052013780
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052013780
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tavoitteena on selvittää Oy Lunden Ab Jalostajan autoklaavien kylmimmät kohdat. Selvitystyön avulla voitiin tarkastaa laitteiden toimivuus ja kunto, ja sen perusteella sterilointiohjelmaa lyhennettiin. Sterilointiprosessin tuotteeksi valittiin hernekeittosäilyke (435 g), koska se on merkittävin tuoteryhmä Oy Lunden Ab Jalostajalla.
Kylmä piste tarkoittaa autoklaavin aluetta, joka saavuttaa sterilointilämpötilan muita alueita hitaammin. Pisteen tarkastaminen takaa tuotteen turvallisuuden ja laitteen toimivuuden. Työ tehtiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäisenä määritettiin kylmimmät paikat dataloggerien avulla. Tämä jälkeen tulosten avulla valittiin sopivin sterilointiohjelma.
Lopputuloksena saatiin jokaisesta autoklaavista kylmin piste ja sen F-arvo. Tulosten perusteella todettiin, että laitteet toimivat moitteettomasti eikä niissä havaittu kalkkitukkeumia. Sterilointiohjelmaa saatiin lyhennettyä viidellä minuutilla, mikä mahdollistaa mm. ajansäästön ja taloudellisen resurssien käytön optimoinnin. The aim of this thesis is to determine the coldest points of the autoclaves of Oy Lunden Ab Jalostaja. The study set out to verify the functionality and condition of the equipment, and potentially to shorten the sterilization program. Pea soup (435 g) was selected as the test product of the sterilization process because it is the most significant product group by Oy Lunden Ab Jalostaja.
The cold spot is the area in the autoclave that reaches the temperature more slowly during sterilization. Inspection of the area ensures the safety of the product and the functionality of the device. The work was done in two stages, the coldest points were determined using data loggers and based on the results, the most suitable sterilization program was selected.
The coldest points of each autoclave and their F-values were determined. Based on the results, it was found that the devices work without problems, and there is no limescale blockage. The sterilization program was shortened by five minutes, which makes it possible to save time and optimize the use of financial resources, among other things.
Kylmä piste tarkoittaa autoklaavin aluetta, joka saavuttaa sterilointilämpötilan muita alueita hitaammin. Pisteen tarkastaminen takaa tuotteen turvallisuuden ja laitteen toimivuuden. Työ tehtiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäisenä määritettiin kylmimmät paikat dataloggerien avulla. Tämä jälkeen tulosten avulla valittiin sopivin sterilointiohjelma.
Lopputuloksena saatiin jokaisesta autoklaavista kylmin piste ja sen F-arvo. Tulosten perusteella todettiin, että laitteet toimivat moitteettomasti eikä niissä havaittu kalkkitukkeumia. Sterilointiohjelmaa saatiin lyhennettyä viidellä minuutilla, mikä mahdollistaa mm. ajansäästön ja taloudellisen resurssien käytön optimoinnin.
The cold spot is the area in the autoclave that reaches the temperature more slowly during sterilization. Inspection of the area ensures the safety of the product and the functionality of the device. The work was done in two stages, the coldest points were determined using data loggers and based on the results, the most suitable sterilization program was selected.
The coldest points of each autoclave and their F-values were determined. Based on the results, it was found that the devices work without problems, and there is no limescale blockage. The sterilization program was shortened by five minutes, which makes it possible to save time and optimize the use of financial resources, among other things.