Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Hiilijalanjälki julkisissa ruokahankinnoissa - case Pohjois-Lapin Ruoka Oy

Serlippens, Noore (2025)

 
Avaa tiedosto
Serlippens_Noore.pdf (2.623Mt)
Lataukset: 


Serlippens, Noore
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052415549
Tiivistelmä
Painottaen lähiruoan käyttöä, tämä opinnäytetyö tarkastelee tarkemmin hiilijalanjälkitiedon kestävyyttä luotettavana ja vertailukelpoisena kriteerinä julkisissa hankinnoissa. Työ on tehty toimeksiantona Pohjois-Lapin Ruoka Oy:lle, joka on pohjoislappilainen ruokapalveluyritys, joka haluaa selvittää, voidaanko paikallisesti hankittujen tuotteiden, erityisesti naudanlihan, kalan, perunan ja nauriin, hiilijalanjälkeä laskea riittävän tarkasti ja läpinäkyvästi jotta ne täyttävät julkisten hankintojen vaatimukset. Teoreettinen viitekehys pohjautuu LUKE:n vuonna 2024 julkaisemaan kansalliseen Food-LCA ohjeistukseen, julkisia hankintoja koskevaan lainsäädäntöön, elinkaariarvioinnin menetelmiin sekä hiilijalanjälkilaskentaan. Työssä hyödynnettiin kirjallisuuskatsausta, haastatteluja sekä perusteellisia hiilijalanjälkilaskelmia LUKE:n kehdosta käyttöön mallin mukaisesti.

Tulokset osoittavat, että elintarvikkeiden hiilijalanjälkiarvioinnit voivat tarjota luotettavaa sekä vertailukelpoista tietoa hankintapäätösten tueksi, kunhan ne toteutetaan systemaattisesti ja läpinäkyvästi. Tulokset korostavat ilmastoystävällisten hankintakäytäntöjen mahdollisuuksia, sillä paikallisen kalan ja kasvipohjaisten tuotteiden ilmastovaikutukset ovat merkittävästi pienemmät kuin naudanlihalla. Haasteita kuitenkin tuottavat tiedonkeruun vaativuus ja toimittajien valmius antaa tietoa, tämä korostaa käytännönläheisten työkalujen ja täsmällisten ohjeistusten tarvetta. Työ ehdottaa jatkotutkimuksia myös muiden ympäristövaikutusluokkien osalta kestävyyden kokonaisvaltaiseksi tukemiseksi ja toteaa, että hiilijalanjäljen käyttäminen hankintakriteerinä on sekä mahdollista että hyödyllistä.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste