Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Turunmaan saariston ravintoloiden sesonkityöntekijöiden motivaation ja sitouttamisen parantaminen

Skaag-Karlsson, Cecilia (2025)

 
Avaa tiedosto
Skaag-Karlsson_Cecilia.pdf (1.629Mt)
Lataukset: 


Skaag-Karlsson, Cecilia
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052716524
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen tavoite on selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat koulutettujen ja kokeneiden sesonkityöntekijöiden päätökseen palata tai olla palaamatta Turunmaan saariston ravintoloihin vuodesta toiseen. Tutkimuksessa tarkastellaan ainoastaan työntekijöiden näkökulmia ja etsitään keinoja työnantajille parantaa työntekijöiden sitoutumista ja tyytyväisyyttä. Aihe on tärkeä, sillä Turunmaan saariston ravintoloissa on suuri tarve kausityöntekijöistä.

Tutkimus tehtiin kyselyn ja haastattelujen avulla. Kyselylomake jaettiin pääosin sosiaalisen median avulla, ja haastattelut suunniteltiin niin, että ne voitiin tehdä kasvokkain. Sekä kysely- että haastattelupohja rakennettiin työn teorian pohjalta, jotta saatiin relevantit vastaukset tutkimuskysymyksiin. Tutkimukseen vastasi 51 henkilöä. Työhön haastateltiin 5 henkilöä.

Teoriaosassa käsitellään Maslowin ja Herzbergin motivaatioteorioita sekä Allenin ja Meyerin sitoutumisteoriaa. Tietoperustassa korostuu ihmisten tarveanalyysi ja motivaatioon liittyvät tekijät. Lähtökohtaisesti sitoutunut työntekijä käyttää yleensä koko kapasiteettinsa hyvän työn tekemiseen. Teoriassa esitellään myös saaristoravintoloita, eri ravintola-alan työtehtäviä sekä kausityön tarpeita Turunmaan saaristossa.

Tutkimuksessa tuli esiin, että monet kausityöntekijöistä haluavat tehdä kokoaikaista työtä, mutta monet ovat halukkaita työskentelemään jopa 50 tuntia viikossa. Palkka on yksi motivaatiotekijä, mutta myös johtajuus ja arvostus työssä ovat erittäin tärkeitä. Työajan ja vapaa-ajan tulee olla tasapainossa. Lisäksi kausityöntekijät haluavat itse vaikuttaa työhönsä.

Ravintola-ala kärsii suuresti siitä, että veto- ja pitovoima ovat heikot. Tutkimuksen perusteella voi päätellä, että työ ravintoloissa on antoisaa ja asiakaspalvelu sekä mukavat asiakkaat ovat kohokohtia. Toiveena on parempi palkka kuin minimipalkat, rehellinen ja avoin johtamiskulttuuri sekä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa työaikoihin. Työn perehdytys ja mahdollisuudet osallistua ravintolan kehitykseen ovat työntekijöiden toiveita tulevaisuudessa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste