Valmisruokaprosessissa syntyvän biojätteen määrän ja syntytapojen selvitys elintarvikealan yritykselle
Huimala, Elisa (2025)
Huimala, Elisa
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052716643
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052716643
Tiivistelmä
Liha- ja valmisruokateollisuudessa syntyy merkittäviä määriä hävikkiä. Vaikka suuri osa arvoketjussa syntyvästä hävikistä saadaan hyötykäyttöön, tulisi hävikin määrää saada vähennettyä taloudellisista ja ympäristöllisistä syistä. Raaka-aineiden päätyminen hävikkiin ei ole taloudellisesti kannattavaa ja prosessin takia aiheutuneet ympäristövaikutukset ovat syntyneet turhaan.
Opinnäytetyössä selvitettiin elintarvikeyrityksen kahden valmisruokaputkeen kuuluvan osaston eri prosessien kohdissa syntyviä biojätteen määriä sekä biojätteen syntymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tavoitteena oli esittää parannusehdotuksia prosesseihin sekä osastojen työohjeisiin.
Biojätteen syntymiseen vaikuttavia tekijöitä selvitettiin tuotannonaikaisen havainnoinnin avulla ja biojätteen määriä selvitettiin seurantaa varten tehdyillä lomakkeilla. Työ toteutettiin kolmen viikon ajanjakson aikana.
Havainnoinnista saatujen tietojen ja seurannasta saatujen tulosten perusteella selvisi, että prosesseissa ja toimintatavoissa on tarve korjaaville toimenpiteille, jotta biojätteen määrää saataisiin vähennettyä. Saatujen tulosten perusteella toimeksiantajalle ehdotettiin ratkaisuja osastojen prosessien eri vaiheisiin sekä päivityksiä osastojen työohjeisiin.
Opinnäytetyössä selvitettiin elintarvikeyrityksen kahden valmisruokaputkeen kuuluvan osaston eri prosessien kohdissa syntyviä biojätteen määriä sekä biojätteen syntymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tavoitteena oli esittää parannusehdotuksia prosesseihin sekä osastojen työohjeisiin.
Biojätteen syntymiseen vaikuttavia tekijöitä selvitettiin tuotannonaikaisen havainnoinnin avulla ja biojätteen määriä selvitettiin seurantaa varten tehdyillä lomakkeilla. Työ toteutettiin kolmen viikon ajanjakson aikana.
Havainnoinnista saatujen tietojen ja seurannasta saatujen tulosten perusteella selvisi, että prosesseissa ja toimintatavoissa on tarve korjaaville toimenpiteille, jotta biojätteen määrää saataisiin vähennettyä. Saatujen tulosten perusteella toimeksiantajalle ehdotettiin ratkaisuja osastojen prosessien eri vaiheisiin sekä päivityksiä osastojen työohjeisiin.