Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Ekstruuderin riskien arviointi

Laitinen, Petri (2025)

Avaa tiedosto
Laitinen_Petri.pdf (5.333Mt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Laitinen, Petri
2025
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052716742
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa riskien arviointi Thermo Scientific™ TSE 24 MC -kaksiruuviekstruuderille, jota käytetään Seinäjoen ammattikorkeakoulun elintarvikelaboratoriossa. Samalla kehitettiin arviointipohja, joka soveltuu laajemmin elintarvikealan laitteiden riskien arviointiin. Tarve arvioinnille syntyi uusien laitteiden käyttöönotosta, joiden turvallisuutta ei ole ollut aiemmin arvioitu järjestelmällisesti. Työn teoriaosuudessa käsitellään riskienhallinnan ja riskien arvioinnin keskeisiä käsitteitä ja menetelmiä sekä ekstruusioprosessin ja siihen liittyvän laitteiston toimintaperiaatteita. Teoreettinen viitekehys loi perustan arviointimenetelmän valintaan ja pohjan suunnittelulle sekä auttoi jäsentämään havaittuja riskejä ja niiden vaikutuksia. Työssä hyödynnettiin FMEA-menetelmää (Failure Modes and Effects Analysis), joka mahdollistaa riskien pisteyttämisen vakavuuden, esiintymistodennäköisyyden ja havaittavuuden perusteella. Arvioinnin aineistona käytettiin käytännön koeajoista kerättyä aineistoa, käyttäjäkokemuksia ja laitteiston teknisiä tietoja. Excel-pohjainen arviointipohja kehitettiin helppokäyttöiseksi ja sovellettavaksi myös muihin laitteisiin. Tuloksena syntyi toimiva ja visuaalisesti havainnollinen arviointipohja, jonka avulla voidaan tunnistaa, arvioida ja dokumentoida laitteiden riskejä järjestelmällisesti. Työssä tunnistettiin ekstruuderin käytössä 16 riskiä, joista merkittävimmät liittyivät palovammoihin ja elintarviketurvallisuuteen. Arvioinnin perusteella esitettiin kehitystoimenpiteitä, joiden vaikutusta arvioitiin uudelleenarvioinnin kautta. Ehdotetuilla toimenpiteillä kaikki tunnistetut riskit saatiin laskettua alimpaan riskiluokkaan, mikä osoittaa arviointipohjan ja menetelmän tehokkuuden riskienhallinnassa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste