Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lapin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lapin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Huhtahyvät Oy:n kinkkutehtaan tuotantolinjan hävikki ja sen ehkäisy

Mustaniemi, Timo (2025)

 
Avaa tiedosto
Mustaniemi_Timo.pdf (2.159Mt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Mustaniemi, Timo
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052214430
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia kinkkutehtaan tuotantolinjan hävikkiä ja pohtia keinoja hävikin ehkäisyyn. Työn toimeksiantajana oli kankaanpääläinen lihajalostamo Huhtahyvät Oy. Ruokahävikin minimointi on elintarvikealan yrityksille keskeinen tavoite taloudellisista, ekologisista, lainsäädännöllisistä ja imagoon liittyvistä syistä.

Tutkimuksessa pyrittiin saamaan vastauksia siihen, paljonko Huhtahyvät Oy:n kinkkutehtaalta syntyy hävikkiä ja miten Huhtahyvät Oy:n kinkkutehtaan hävikkiä voidaan pienentää. Opinnäytetyö on tapaustutkimus, jossa hyödynnetään sekä kvantitatiivista että kvalitatiivista tutkimusta. Kvantitatiivisessa osuudessa tehtiin punnituksia tuotantoprosessin eri vaiheissa, ja tuloksia analysoitiin tilastollisesti. Kvalitatiivisessa osuudessa haastateltiin kinkkutehtaan työntekijöitä hävikin syistä ja sen ehkäisystä. Haastattelujen analysointiin käytettiin sisällönanalyysiä. Opinnäytetyö on samalla myös kehittämistutkimus, sillä tulosten pohjalta laadittiin yritykselle kehittämisehdotuksia.

Tämän opinnäytetyön tulokset osoittavat, että kinkkutehtaan tuotantolinjalla esiintyvää hävikkiä voidaan vähentää merkittävästi kehittämällä sekä teknisiä ratkaisuja että työskentelytapoja. Kvantitatiivisten punnitusten avulla saatiin tarkkaa tietoa eri prosessivaiheissa syntyvästä hävikistä, mikä auttaa kohdistamaan kehitystoimenpiteet oikeisiin vaiheisiin. Kvalitatiiviset teemahaastattelut paljastivat käytännön työssä havaittuja ongelmakohtia, jotka liittyvät pitkälti prosessin hallintaan, henkilöstön osaamiseen ja laitteiston päivitystarpeisiin.

Teollisuudessa ei useinkaan huomioida riittävästi kokonaisvaltaista hävikin hallintaa, vaan keskitytään liiaksi prosessin alkupäähän ja kypsennyshävikkeihin. Tämä opinnäytetyö osoittaa erityisesti pakkausvaiheen hävikkien vähentämisen merkityksen hävikin ehkäisemisessä. Pienetkin muutokset voivat johtaa merkittäviin säästöihin. Prosessimaisen ajattelun vahvistaminen ja digitaalisten seurantajärjestelmien hyödyntäminen voivat tehostaa toimintaa, vähentää hävikkiä ja parantaa yrityksen kilpailukykyä ja mainetta.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste