Käsikirja uuden ravintolan avaamiseen
Häkkinen, Tomi (2025)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052716836
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052716836
Tiivistelmä
Tässä toiminnallisessa eli produktityyppisessä opinnäytetyössä kehitettiin käsikirja uuden ravintolan avaajalle. Kirjoittaja huomasi tarpeen vastaavalle teokselle työskennellessään itse ensimmäistä kertaa ravintolan avaushankkeen parissa. Suomessa ei juurikaan ole ravintolan avaamista restonominäkökulmasta käsittelevää aiempaa kirjallisuutta.
Työn tavoitteena oli laatia selkeä ja koherentti käsikirja, joka sisältää ravintolan avaushankkeen kannalta kaiken oleellisen tiedon. Käsikirja on suunnattu sellaisille ravintola-alan pienyrityksille, joilla ei ole aiempaa ravintolan avaamiseen liittyvää osaamista. Kirjoittajan tavoitteena on, että käsikirja tukee osaltaan ravintolaliiketoiminnan syntymistä ja laajenemista Suomessa.
Työ käsittelee ravintolan avaamisen prosessia ja sen kannalta keskeisiä lakeja, asetuksia ja viranomaisohjeita. Työ keskittyy ensisijaisesti rakentamiseen ja ravintolan fyysisiin puitteisiin. Työn ulkopuolelle on rajattu yritystoiminnan aloittamiseen liittyvä lainsäädäntö, liiketoimintasuunnitelma, markkinointi, henkilöstöhallinto ja muut sellaiset aiheet, jotka eivät liity ravintolan fyysisiin puitteisiin.
Opinnäytetyöraportin tietoperustassa perehdytään ravintolan avaamisessa huomioitaviin lakeihin ja asetuksiin. Tietoperustan alaluvuissa syvennytään elintarviketoimintaa ja ravintolan rakentamista ohjaavaan lainsäädäntöön, ravintolan avaushankkeessa huomioitaviin turvallisuusseikkoihin, ja anniskeluun sekä tupakka- ja nikotiinituotteiden vähittäismyyntiin liittyvään sääntelyyn.
Käsikirjan kehittämismenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Käsikirjaa varten haastateltiin kolmea kokenutta, yhteensä useita satoja ravintoloita avanneita ravintoloitsijoita. Kerätylle haastatteluaineistolle tehtiin induktiivinen temaattinen analyysi. Käsikirjan sisältö koottiin analysoidun haastatteluaineiston ja aiempaan tietoon perustuvan tietoperustan avulla. Käsikirjan laatimisessa hyödynnettiin myös kirjoittajan omia kokemuksia ravintolan avaushankkeen parissa. Käsikirja taitettiin Wordilla.
Opinnäytetyö toteutettiin kevään 2025 aikana. Projekti käynnistyi helmikuussa ja valmistui toukokuussa. Valmis käsikirja liitettiin tämän raportin liitteeksi.
Työn tavoitteena oli laatia selkeä ja koherentti käsikirja, joka sisältää ravintolan avaushankkeen kannalta kaiken oleellisen tiedon. Käsikirja on suunnattu sellaisille ravintola-alan pienyrityksille, joilla ei ole aiempaa ravintolan avaamiseen liittyvää osaamista. Kirjoittajan tavoitteena on, että käsikirja tukee osaltaan ravintolaliiketoiminnan syntymistä ja laajenemista Suomessa.
Työ käsittelee ravintolan avaamisen prosessia ja sen kannalta keskeisiä lakeja, asetuksia ja viranomaisohjeita. Työ keskittyy ensisijaisesti rakentamiseen ja ravintolan fyysisiin puitteisiin. Työn ulkopuolelle on rajattu yritystoiminnan aloittamiseen liittyvä lainsäädäntö, liiketoimintasuunnitelma, markkinointi, henkilöstöhallinto ja muut sellaiset aiheet, jotka eivät liity ravintolan fyysisiin puitteisiin.
Opinnäytetyöraportin tietoperustassa perehdytään ravintolan avaamisessa huomioitaviin lakeihin ja asetuksiin. Tietoperustan alaluvuissa syvennytään elintarviketoimintaa ja ravintolan rakentamista ohjaavaan lainsäädäntöön, ravintolan avaushankkeessa huomioitaviin turvallisuusseikkoihin, ja anniskeluun sekä tupakka- ja nikotiinituotteiden vähittäismyyntiin liittyvään sääntelyyn.
Käsikirjan kehittämismenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Käsikirjaa varten haastateltiin kolmea kokenutta, yhteensä useita satoja ravintoloita avanneita ravintoloitsijoita. Kerätylle haastatteluaineistolle tehtiin induktiivinen temaattinen analyysi. Käsikirjan sisältö koottiin analysoidun haastatteluaineiston ja aiempaan tietoon perustuvan tietoperustan avulla. Käsikirjan laatimisessa hyödynnettiin myös kirjoittajan omia kokemuksia ravintolan avaushankkeen parissa. Käsikirja taitettiin Wordilla.
Opinnäytetyö toteutettiin kevään 2025 aikana. Projekti käynnistyi helmikuussa ja valmistui toukokuussa. Valmis käsikirja liitettiin tämän raportin liitteeksi.