Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Esihenkilötyö työhyvinvoinnin ja työkyvyn tukena keittiötyössä

Nieminen, Marju (2025)

 
Avaa tiedosto
Nieminen, Marju.pdf (873.6Kt)
Lataukset: 


Nieminen, Marju
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052817621
Tiivistelmä
Maailmantilanteet ovat ravistelleet ravintola-alaa rajusti viime vuosina. Keittiössä työskentelevien henkilöiden määrä on ollut rajussa laskussa, joka on vaikuttanut myös henkilöstön työhyvinvointiin ja työssäjaksamiseen. Esihenkilötyön merkitys on noussut entistä merkittävämpään rooliin työhyvinvoinnin edistämisessä. Tutkimuksen aiheena oli esihenkilötyö työhyvinvoinnin ja työkyvyn tukena keittiötyössä. Tutkimus tulosten perusteella etsittiin keinoja esihenkilötyön vaikutuksesta henkilöstön työhyvinvointiin ja työkyvyn ennenaikaiseen alenemiseen.

Tutkimuksen alussa tutustuttiin lähdeaineistoon työkykyjohtamisesta ja työhyvinvoinnin osa-alueisiin ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Saadun tietoperustan pohjalta saatiin asetettua tutkimuskysymykset johtamisen merkityksestä työhyvinvoinnin tukemiseen. Tutkimuksen tietoperustassa pureuduttiin johtamiseen ja johtamiskäytänteisiin tunneälykkään johtamisen sekä työkykyjohtamisen näkökulmista. Tutkimukseen saatiin kokemukseen pohjautuvaa tietoa haastattelemalla keittiössä työskenteleviä työntekijöitä sekä esihenkilöitä. Haastattelut tehtiin teemahaastatteluina sekä yksilöittäin että ryhmänä. Haastattelut taltioitiin, litteroitiin ja analysoitiin käyttämällä sisällönanalyysimenetelmää.

Saatujen tulosten perusteella työhyvinvointiin ja työkykyyn vaikuttivat merkittävästi johtaminen ja esihenkilön johtamistaidot. Tulosten perusteella osa työssä käyvistä keittiöalan ammattilaisista kertoi kohdanneensa työssään hyvinvointia ja hyvää esihenkilötyötä, osa vastaavasti kertoi johtamisen puuttuvan arjesta.
Tutkimustulosten perusteella koettiin johtamiskäytänteiden vanhentuneen.
Tutkimustuloksia voisi hyödyntää työkaluna keittiötyön työhyvinvoinnin johtamisessa organisaatioiden tarpeen mukaisesti.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste