Elintarviketurvallisuusjärjestelmän kehitystyö
Lilja, Minna (2025)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052917851
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025052917851
Tiivistelmä
Elintarviketurvallisuus ja sen toteutuminen on tärkeää, koska sillä pystytään varmistamaan turvalliset tuotteet. Elintarviketurvallisuuden varmistamista varten on kehitetty erilaisia elintarviketurvallisuusjärjestelmiä. Elintarviketurvallisuutta ja näitä kaikkia järjestelmiä tarkastellaan tässä työssä suurimmaksi osaksi BRC-standardin näkökulmasta.
Tavoitteena työssä oli validoida valittuja hallintatoimenpiteitä BRC:tä standardin vaatimustenmukaisesti. Nämä valitut hallintatoimenpiteet olivat kypsennys, jäähdytys ja läpivalaisulaitteen toiminta. Valittujen hallintatoimenpiteiden validointi toteutettiin käytännön testausten sekä todennettavissa olevien aineistojen avulla. Näiden hallintatoimien validointi edisti toimeksiantajaa kohti heidän omaa tavoitettansa eli
BRC-sertifikaatin saamista.
Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin laajasti elintarviketurvallisuutta, elintarviketurvallisuusjärjestelmiä, standardeja ja validointia. Osiossa käsiteltiin myös validoitavia hallintatoimenpiteitä. Työn tulososiossa käsiteltiin valittujen hallintatoimenpiteiden toimivuutta ja tuloksia, joita BRC vaatii tarkastettavaksi. Tulokset kypsennyksen ja jäähdytyksen osalta olivat todella hyvät. Kummassakin hallintatoimenpiteessä päästiin haluttuihin aika-lämpötila vaateisiin, jotka ovat vaatimuksena validoinnin onnistumiselle. Tulokset läpivalaisusta olivat myös todella hyviä. Tämä kertoo läpivalaisulaitteiden toimivuudesta ja niiden luotettavuudesta vierasmateriaalien torjumisessa.
Elintarviketurvallisuusjärjestelmän kehitystyö osoitti, että toimeksiantaja on sopiva BRC standardin käyttöönottoon sekä sertifioinnin saamiseen. Tämä kertoo siitä, kuinka korkealla tasolla yritys on elintarviketurvallisuuden hoidossa ja kuinka sitoutunut se on sen ylläpitämiseen ja varmistamiseen. Tämä kaikki viestii markkinoille siitä, että yritys toimii kansainvälisesti tunnustettujen laatuvaatimuksien mukaan. Kuluttajille se vahvistaa mielikuvaa turvallisista ja laadukkaista elintarviketuotteista.
Tavoitteena työssä oli validoida valittuja hallintatoimenpiteitä BRC:tä standardin vaatimustenmukaisesti. Nämä valitut hallintatoimenpiteet olivat kypsennys, jäähdytys ja läpivalaisulaitteen toiminta. Valittujen hallintatoimenpiteiden validointi toteutettiin käytännön testausten sekä todennettavissa olevien aineistojen avulla. Näiden hallintatoimien validointi edisti toimeksiantajaa kohti heidän omaa tavoitettansa eli
BRC-sertifikaatin saamista.
Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin laajasti elintarviketurvallisuutta, elintarviketurvallisuusjärjestelmiä, standardeja ja validointia. Osiossa käsiteltiin myös validoitavia hallintatoimenpiteitä. Työn tulososiossa käsiteltiin valittujen hallintatoimenpiteiden toimivuutta ja tuloksia, joita BRC vaatii tarkastettavaksi. Tulokset kypsennyksen ja jäähdytyksen osalta olivat todella hyvät. Kummassakin hallintatoimenpiteessä päästiin haluttuihin aika-lämpötila vaateisiin, jotka ovat vaatimuksena validoinnin onnistumiselle. Tulokset läpivalaisusta olivat myös todella hyviä. Tämä kertoo läpivalaisulaitteiden toimivuudesta ja niiden luotettavuudesta vierasmateriaalien torjumisessa.
Elintarviketurvallisuusjärjestelmän kehitystyö osoitti, että toimeksiantaja on sopiva BRC standardin käyttöönottoon sekä sertifioinnin saamiseen. Tämä kertoo siitä, kuinka korkealla tasolla yritys on elintarviketurvallisuuden hoidossa ja kuinka sitoutunut se on sen ylläpitämiseen ja varmistamiseen. Tämä kaikki viestii markkinoille siitä, että yritys toimii kansainvälisesti tunnustettujen laatuvaatimuksien mukaan. Kuluttajille se vahvistaa mielikuvaa turvallisista ja laadukkaista elintarviketuotteista.