Nuorten ratkaisut ravintola-alan veto- ja pitovoiman parantamiseen
Lievonen, Matilda (2025)
Lievonen, Matilda
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060219262
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060219262
Tiivistelmä
Ravintola-alan työvoimapula on ollut pitkään tunnettu ongelma, ja erityisesti nuorten työntekijöiden houkutteleminen ja sitouttaminen on nähty alan kriittisenä haasteena. Opinnäytetyössä tutkit-tiin, mitkä tekijät vaikuttivat nuorten hakeutumiseen ja pysymiseen ravintola-alalla, ja miten veto- ja pitovoimaa voitaisiin vahvistaa tulevaisuudessa. Tutkimuksen kohderyhmä rajattiin 15–25-vuotiaisiin nuoriin. Opinnäytetyö toteutettiin Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimeksiannosta keväällä 2025.
Työssä tarkasteltiin ravintola-alan nykytilannetta ja työvoimahaasteita sekä nuorten yleisiä työelämäodotuksia. Lisäksi käsiteltiin vetovoiman ja pitovoiman käsitteitä sekä työntekijäkokemuksen ja johtamisen merkitystä nuorten sitoutumisen kannalta. Aiemmissa tutkimuksissa oli havaittu, että nuoret arvostavat työelämässä erityisesti mielekkyyttä, joustavuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa omaan työhönsä. Valmentava johtaminen oli tunnistettu lähestymistavaksi, joka voi vastata näihin odotuksiin.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena Webropol-alustalla. Aineistonkeruu suoritettiin helmi–maaliskuussa 2025, ja vastaajia tavoitettiin sosiaalisen median, oppilaitosten ja alan yritysten kautta. Tulokset analysoitiin tilastollisin menetelmin. Tulosten perusteella ravintola-alan vetovoimaa vahvistavat hyvä työilmapiiri, mielekkäät työtehtävät ja urapolkujen selkeys. Pitovoimaa edistävät laadukas johtaminen, yhteisöllisyys ja mahdollisuudet ammatilliseen kasvuun. Heikentävinä tekijöinä koettiin kuormittavat työolot, matala palkka ja epävarmat työsuhteet. Päätelmissä korostettiin tarvetta kehittää johtamista, lisätä nuorten osallistumismahdollisuuksia ja vahvistaa nuorten hyvinvointia. Tuloksia voidaan hyödyntää alan organisaatioissa nuorten houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi.
Työssä tarkasteltiin ravintola-alan nykytilannetta ja työvoimahaasteita sekä nuorten yleisiä työelämäodotuksia. Lisäksi käsiteltiin vetovoiman ja pitovoiman käsitteitä sekä työntekijäkokemuksen ja johtamisen merkitystä nuorten sitoutumisen kannalta. Aiemmissa tutkimuksissa oli havaittu, että nuoret arvostavat työelämässä erityisesti mielekkyyttä, joustavuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa omaan työhönsä. Valmentava johtaminen oli tunnistettu lähestymistavaksi, joka voi vastata näihin odotuksiin.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena Webropol-alustalla. Aineistonkeruu suoritettiin helmi–maaliskuussa 2025, ja vastaajia tavoitettiin sosiaalisen median, oppilaitosten ja alan yritysten kautta. Tulokset analysoitiin tilastollisin menetelmin. Tulosten perusteella ravintola-alan vetovoimaa vahvistavat hyvä työilmapiiri, mielekkäät työtehtävät ja urapolkujen selkeys. Pitovoimaa edistävät laadukas johtaminen, yhteisöllisyys ja mahdollisuudet ammatilliseen kasvuun. Heikentävinä tekijöinä koettiin kuormittavat työolot, matala palkka ja epävarmat työsuhteet. Päätelmissä korostettiin tarvetta kehittää johtamista, lisätä nuorten osallistumismahdollisuuksia ja vahvistaa nuorten hyvinvointia. Tuloksia voidaan hyödyntää alan organisaatioissa nuorten houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi.