Sähköinen perehdytysopas Zetor-ravintolalle
Ruban, Sofja (2025)
Ruban, Sofja
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060319657
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060319657
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön toimeksiantaja on ravintola Zetor. Se on Helsingin keskustassa sijaitseva A la carte ravintola, joka kuuluu S-ryhmään ja on yksi HOK-Elannon ravintoloista. Zetor tunnetaan rennosta tunnelmastaan, suomalaisesta ruoastaan ja persoonallisesta maalaishenkisestä sisustuksestaan. Ravintola on suosittu sekä paikallisten että turistien keskuudessa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda sähköinen perehdytysopas ravintolan uusille tarjoilijoille ja baarimestareille. Oppaaseen koottiin keskeiset tiedot, jotka työntekijän tulee tietää työn ensimmäisten kahden viikon aikana. Oppaan tavoitteena oli tehostaa uusien työntekijöiden perehdytysprosessia ja tukea heitä työtehtävien omaksumisessa entistä tehokkaammin ja sujuvammin.
Opinnäytetyön kirjoittaminen aloitettiin helmikuussa 2025 ja se jatkui toukokuun loppuun saakka. Neljän kuukauden aikana tekijä syventyi perehdytyksen teemaan hyödyntäen tieteellistä kirjallisuutta ja artikkeleita sekä suomenkielisistä että kansainvälisistä lähteistä. Tietoperustassa käsiteltiin perehdytystä käsitteenä ja sen lakisääteisyyttä. Perehdytysprosessia tarkasteltiin kokonaisvaltaisena ja suunnitelmallisena toimintana, ei pelkkänä tiedon kokoelmana. Lisäksi tuotiin esiin perehdytyksen merkitys ravintola-alalla.
Opinnäytetyön tuotoksena syntyi Tervetuloa Zetoriin! - perehdytysopas. Sen luominen tapahtui vuorovaikutteisesti toimeksiantajan kanssa. Sisällön ideointiin osallistuivat ravintolan työntekijät, jotta oppaasta ei jäisi pois tärkeitä kohtia. Valmiista tuotoksesta pyydettiin toimeksiantajalta kommentit ja palaute.
Perehdytysopas on toteutettu Microsoft Word tiedostona ja se sisältää 22 sivua perehdytysmateriaalia. Oppaaseen on helppo tehdä muutoksia, mikä helpottaa sen pitämistä ajan tasalla. Se on jaettu kolmeen osaan selkeän rakenteen luomiseksi. Ensimmäinen osa sisältää perustiedot yrityksestä ja ravintolasta sekä käsittelee muun muassa toimintatapoja, pelisääntöjä, työterveyttä ja turvallisuutta. Toinen osa käsittelee salityötä ja kolmas osa baarityötä. Perehdytysopas otetaan käyttöön heti ensimmäisellä mahdollisuudella ja sitä kehitetään edelleen saatujen ideoiden ja palautteiden perusteella.
Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda sähköinen perehdytysopas ravintolan uusille tarjoilijoille ja baarimestareille. Oppaaseen koottiin keskeiset tiedot, jotka työntekijän tulee tietää työn ensimmäisten kahden viikon aikana. Oppaan tavoitteena oli tehostaa uusien työntekijöiden perehdytysprosessia ja tukea heitä työtehtävien omaksumisessa entistä tehokkaammin ja sujuvammin.
Opinnäytetyön kirjoittaminen aloitettiin helmikuussa 2025 ja se jatkui toukokuun loppuun saakka. Neljän kuukauden aikana tekijä syventyi perehdytyksen teemaan hyödyntäen tieteellistä kirjallisuutta ja artikkeleita sekä suomenkielisistä että kansainvälisistä lähteistä. Tietoperustassa käsiteltiin perehdytystä käsitteenä ja sen lakisääteisyyttä. Perehdytysprosessia tarkasteltiin kokonaisvaltaisena ja suunnitelmallisena toimintana, ei pelkkänä tiedon kokoelmana. Lisäksi tuotiin esiin perehdytyksen merkitys ravintola-alalla.
Opinnäytetyön tuotoksena syntyi Tervetuloa Zetoriin! - perehdytysopas. Sen luominen tapahtui vuorovaikutteisesti toimeksiantajan kanssa. Sisällön ideointiin osallistuivat ravintolan työntekijät, jotta oppaasta ei jäisi pois tärkeitä kohtia. Valmiista tuotoksesta pyydettiin toimeksiantajalta kommentit ja palaute.
Perehdytysopas on toteutettu Microsoft Word tiedostona ja se sisältää 22 sivua perehdytysmateriaalia. Oppaaseen on helppo tehdä muutoksia, mikä helpottaa sen pitämistä ajan tasalla. Se on jaettu kolmeen osaan selkeän rakenteen luomiseksi. Ensimmäinen osa sisältää perustiedot yrityksestä ja ravintolasta sekä käsittelee muun muassa toimintatapoja, pelisääntöjä, työterveyttä ja turvallisuutta. Toinen osa käsittelee salityötä ja kolmas osa baarityötä. Perehdytysopas otetaan käyttöön heti ensimmäisellä mahdollisuudella ja sitä kehitetään edelleen saatujen ideoiden ja palautteiden perusteella.