Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Luomu ammattikorkeakoulujen luonnonvara- ja elintarvikealan koulutusten opetussuunnitelmissa

Perälä, Ville (2025)

Avaa tiedosto
Perala_Ville.pdf (568.4Kt)
Lataukset: 


Perälä, Ville
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060420316
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö tutkii luomun näkymistä ammattikorkeakoulujen opetussuunnitelmissa luonnonvara- ja elintarvikealan koulutuksissa. Työn tavoitteena on selvittää, näkyykö luomu kyseisten koulutusten opetussuunnitelmissa. Lisäksi tehdään kehitysehdotuksia luomun edistämiseksi opinnoissa. Opinnäytetyön tilaaja on LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin -hanke ja tämän opinnäytetyn on tarkoitus tuottaa tietoa hankkeen toteutumiseen.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käydään läpi, mikä opetussuunnitelma on ja miksi sen sisällöllä on merkitystä opetukseen, sekä mitä luomulla tarkoitetaan ja luomutuotanto lyhyesti käsiteltynä. Lisäksi käydään läpi Euroopan unionin ja Suomen maatalouspolitiikkaa luomun edistämisen näkökulmasta. Käsitellään Euroopan unionin Green Deal ohjelmaa, Pellolta pöytään strategiaa, EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa, luomun näkymistä hallitusohjelmassa ja Luomu 2.0 – Suomen kansallinen luomuohjelma vuoteen 2030.
Tutkimuksen taustana oli LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin hankkeen, jonka tavoite on, että kaikki ruokaketjun opiskelijat saisivat perustiedot luomusta. Hanke on valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke. Hanke on jatkoa LUKOKE-hankkeelle (1.1.2023 – 31.12.2024) eli luomuopetuksen nykytila ja koulutuksen kehittämistarpeet. Hankkeet ovat osa Luomu 2.0 -ohjelman toimeenpano-ohjelmaa.
Tutkimus tehtiin lukemalla luonnonvara- ja elintarvikealan opetussuunnitelmat ja kirjaamalla muistiin opetuskokonaisuudet, joissa luomu tai luonnonmukainen tuotanto mainitaan. Tulokset kerrotaan alakohtaisesti ja koulutusohjelmia ei yhdistetä oppilaitoksiin. Opinnäytetyössä käsiteltäviä opetussuunnitelmia on yhteensä viisitoista, maatalousalalta seitsemän, elintarvikealalta kuusi ja yksi kestävän kehityksen opinnoista sekä yksi puutarhataloudesta.
Tutkimuksen havaintona oli, että kaikkiin opetussuunnitelmiin ei ole sisällytetty luomua, joten tavoitetta, jonka mukaan jokaisen ruokaketjun opiskelijan tulisi saada perustiedot luomusta ei voida varmistaa. Joissakin opetussuunnitelmissa tavoite täyttyi, mutta kaikilla aloilla aihetta ei ollut sisällytetty opetussuunnitelmaan.
Kehitysehdotuksissa käydään alakohtaisesti, miten luomua voisi sisällyttää opetussuunnitelmiin ja minkälaisia puutteita koulutusohjelmissa ilmenee. Sen lisäksi osiossa käsitellään luomuopetuksen kehittämistä yleisesti. Osiossa käydään myös läpi hankkeiden tekemiä selvitystöitä ja niiden tuloksia.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste