Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

BRC 9, ISO22000 ja IFS Food standardien vertailu hyödyn optimoimiseksi pienpanimoon

Mononen, Saija (2025)

 
Avaa tiedosto
Mononen_Saija.pdf (367.3Kt)
Lataukset: 


Mononen, Saija
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060621312
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on toteutettu kuopiolaisen pienpanimo RPS Brewing Oy:n toimeksiannosta, joka on pitkään pohtinut laatujärjestelmän käyttöönottoa. Yritys on panostanut viime vuosina private label -tuotteiden valmistukseen, mikä on luonut tarpeen laatujärjestelmälle isojen keskusliikkeiden niitä vaatiessa. Sertifioitu ja kansainvälisesti vertaisarvioitu standardi kertoo hyvistä ja elintarviketurvallisista toimintatavoista yrityksessä.
Opinnäytetyön tavoitteena oli vertailla kolmea kansainvälisesti yleistä elintarviketurvallisuusstandardia ja niiden käytänteitä keskenään hyödyn optimoimiseksi elintarviketurvallisuuden näkökulmasta. Standardeja vertailtiin avaamalla sanallisesti niiden sisältöjä, sekä taulukoimalla merkittävimpiä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia vierekkäin parhaan havainnollistamisen mahdollistamiseksi.
Standardit tähtäävät pitkälti samoihin tavoitteisiin, mutta niiden vaatimustasot vaihtelevat. ISO 22000 standardi antaa yritykselle paljon vapauksia toteuttaa vaatimuksia, mikä lopulta osoittautuu standardin heikkoudeksi ohjeistusten moniselitteisyyden takia. IFS Food ja BRC 9 antavat selkeämmät ohjeet ja ovat kansainvälisesti vertaisarvioituja standardeja, jolloin ne soveltuvat myös kansainvälisille markkinoille yrityksen sinne halutessaan. Standardeista BRC 9 erosi kahdesta muusta ohjeiden laajemman yksityiskohtaisuuden, HACCP-periaatteiden toteuttamisen ja niiden käyttöönoton suhteen. BRC 9 on helppo ottaa käyttöön minkä kokoisessa yrityksessä tahansa ja sen vaatimukset riittävät kansainväliselle tasolle. Suomessa isot vähittäiskaupan keskusliikkeet arvostavat kansainvälisiä GFSI:n hyväksymiä standardeja, vaikka eivät niitä välttämättä toimijoiltaan vaatisikaan. Tulevaisuudessa standardien merkitys etenkin elintarviketurvallisuuden näkökulmasta voi kasvaa ja siksi niiden käyttöönotto on kannattavaa jo nyt.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste