Proteiinipitoisten elintarvikkeiden kulutus suomalaisilla aikuisilla : kyselytutkimus eläin- ja kasviperäisten vaihtoehtojen käytöstä
Laitila, Jenna (2025)
Laitila, Jenna
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060621368
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060621368
Tiivistelmä
Proteiinilla on tärkeä merkitys terveellisessä ruokavaliossa. Eläin- ja kasviproteiineilla on erilaisia terveyshyötyjä. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan proteiinia olisi hyvä saada sekä eläinperäisistä että kasvipohjaisista lähteistä. Markkinoille on viimeisen vuosikymmenen aikana tullut lukuisia kasvipohjaisia vaihtoehtoja eläinperäisille tuotteille. Kasvipohjaisten vaihtoehtojen suosiota on kasvattanut ihmisten huoli ruoantuotannon aiheuttamista vaikutuksista ympäristölle.
Opinnäytetyön tavoitteena oli saada tietoa kuluttajien ruokakäyttäytymisestä, kulutustottumuksista ja odotuksista vaihtoehtoisille proteiinituotteille. Osana opinnäytetyötä toteutettiin kyselytutkimus, jossa selvitettiin, mitkä asiat vaikuttivat kuluttajien päätöksiin valita käyttämiään proteiinipitoisia tuotteita. Tutkimuksessa tutkittavia elintarvikkeita olivat liha, kala, maito, jogurtti sekä juusto ja näiden vaihtoehtoiset kasvipohjaiset tuotteet. Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä, jota jaettiin pääosin Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanavissa.
Kyselyyn saatiin 633 luotettavaa vastausta. Kyselyyn vastanneista 75 % oli naisia ja yli 60 % oli iältään 20–30-vuotiaita. Kyselytutkimuksen tulosten perusteella jokaisen tuoteryhmän kohdalla tärkeimmäksi valintaa ohjaavaksi tekijäksi osoittautui tuotteen maku. Vastaajat arvostivat paljon elintarvikkeiden kotimaisuutta, joka vaikutti suurimmalla osalla jokaisen tuoteryhmän elintarvikkeiden valitsemiseen. Tottumusten ja saatavuuden vaikutus oli myös merkittävässä roolissa kaikkien tuoteryhmien kohdalla elintarvikkeiden valinnassa. Tuotteiden hinnat vaikuttivat suurimmalla osalla vastaajista elintarvikkeiden valitsemiseen, ja hintojen merkitys korostui sitä enemmän, mitä pienemmät vastaajan vuositulot olivat.
Opinnäytetyöstä on jätetty julkaisematta tutkimuksen tulokset ja johtopäätökset, niiden sisältävien liike- ja ammattisalaisuuksien vuoksi.
Opinnäytetyön tavoitteena oli saada tietoa kuluttajien ruokakäyttäytymisestä, kulutustottumuksista ja odotuksista vaihtoehtoisille proteiinituotteille. Osana opinnäytetyötä toteutettiin kyselytutkimus, jossa selvitettiin, mitkä asiat vaikuttivat kuluttajien päätöksiin valita käyttämiään proteiinipitoisia tuotteita. Tutkimuksessa tutkittavia elintarvikkeita olivat liha, kala, maito, jogurtti sekä juusto ja näiden vaihtoehtoiset kasvipohjaiset tuotteet. Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä, jota jaettiin pääosin Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanavissa.
Kyselyyn saatiin 633 luotettavaa vastausta. Kyselyyn vastanneista 75 % oli naisia ja yli 60 % oli iältään 20–30-vuotiaita. Kyselytutkimuksen tulosten perusteella jokaisen tuoteryhmän kohdalla tärkeimmäksi valintaa ohjaavaksi tekijäksi osoittautui tuotteen maku. Vastaajat arvostivat paljon elintarvikkeiden kotimaisuutta, joka vaikutti suurimmalla osalla jokaisen tuoteryhmän elintarvikkeiden valitsemiseen. Tottumusten ja saatavuuden vaikutus oli myös merkittävässä roolissa kaikkien tuoteryhmien kohdalla elintarvikkeiden valinnassa. Tuotteiden hinnat vaikuttivat suurimmalla osalla vastaajista elintarvikkeiden valitsemiseen, ja hintojen merkitys korostui sitä enemmän, mitä pienemmät vastaajan vuositulot olivat.
Opinnäytetyöstä on jätetty julkaisematta tutkimuksen tulokset ja johtopäätökset, niiden sisältävien liike- ja ammattisalaisuuksien vuoksi.