Öljyhamppu, kvinoa ja pavut kahvilatuotteiksi Reseptiikan ja hinnoittelun kehittäminen Elonkierron ystävät Ry:lle
Kastikainen, Jenna (2025)
Kastikainen, Jenna
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060821523
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060821523
Tiivistelmä
Elonkierron toimeksiannosta tarkasteltiin kotimaisten kasvipohjaisten proteiinien, öljyhampun, kvinoan ja papujen, hyödyntämistä osana kestävää ruokatuotantoa ja sesonkikahvilatarjontaa. Taustalla vaikutti tarve kehittää vastuullisia, ravitsemuksellisesti monipuolisia ja sesonkeihin pohjautuvia tuotteita, jotka tukevat kahvilatoiminnan arvoja ja vastaavat kuluttajien kasvavaan kiinnostukseen kasvipohjaisia
proteiineja kohtaan.
Työ toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä. Menetelminä hyödynnettiin kirjallisuuskatsausta, taulukkovertailuja sekä reseptiikan kehittämistyötä. Kolmen tarkastellun erikoiskasvin viljelyominaisuuksia, ravitsemuksellisia etuja, sivuvirtoja ja ympäristövaikutuksia arvioitiin kokonaisvaltaisesti. Näiden tietojen pohjalta kehitettiin reseptejä, joita voidaan hyödyntää suoraan Elonkierron kahvila Makasiinin tarjonnas-sa. Lisäksi valmiille tuotteille tehtiin alustavat hinnoittelulaskelmat.
Tuloksissa havaittiin, että öljyhamppu, kvinoa ja pavut tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia ravitse-muksellisesti laadukkaiden ja ympäristön kannalta kestävien tuotteiden kehittämiseen. Kasveilla on potentiaalia vastata uusien ravitsemussuositusten vaatimuksiin, ja ne soveltuvat sesonkiluonteiseen kahvila-tuotantoon sekä lähiruoan hyödyntämiseen. Niiden viljelyllä voidaan myös tukea monimuotoisuutta ja vähentää maatalouden ympäristökuormitusta.
Johtopäätöksenä todettiin, että kotimaisilla kasvipohjaisilla proteiineilla on lupaava rooli vastuullisessa ruokatuotannossa. Kehitettyjä reseptejä ja niihin liittyvää taustatietoa voidaan hyödyntää suoraan kahvilatoiminnassa ja samalla tukea kestävän ruokakulttuurin edistämistä.
proteiineja kohtaan.
Työ toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä. Menetelminä hyödynnettiin kirjallisuuskatsausta, taulukkovertailuja sekä reseptiikan kehittämistyötä. Kolmen tarkastellun erikoiskasvin viljelyominaisuuksia, ravitsemuksellisia etuja, sivuvirtoja ja ympäristövaikutuksia arvioitiin kokonaisvaltaisesti. Näiden tietojen pohjalta kehitettiin reseptejä, joita voidaan hyödyntää suoraan Elonkierron kahvila Makasiinin tarjonnas-sa. Lisäksi valmiille tuotteille tehtiin alustavat hinnoittelulaskelmat.
Tuloksissa havaittiin, että öljyhamppu, kvinoa ja pavut tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia ravitse-muksellisesti laadukkaiden ja ympäristön kannalta kestävien tuotteiden kehittämiseen. Kasveilla on potentiaalia vastata uusien ravitsemussuositusten vaatimuksiin, ja ne soveltuvat sesonkiluonteiseen kahvila-tuotantoon sekä lähiruoan hyödyntämiseen. Niiden viljelyllä voidaan myös tukea monimuotoisuutta ja vähentää maatalouden ympäristökuormitusta.
Johtopäätöksenä todettiin, että kotimaisilla kasvipohjaisilla proteiineilla on lupaava rooli vastuullisessa ruokatuotannossa. Kehitettyjä reseptejä ja niihin liittyvää taustatietoa voidaan hyödyntää suoraan kahvilatoiminnassa ja samalla tukea kestävän ruokakulttuurin edistämistä.