Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Eläinperäisen sivutuotteen määrän vähentäminen broilerin teurastus- ja leikkuuprosessissa

Huttunen, Kaisa (2025)

 
Avaa tiedosto
Huttunen_Kaisa.pdf (3.332Mt)
Lataukset: 


Huttunen, Kaisa
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060621294
Tiivistelmä
Broilereiden kasvatus aloitettiin Suomessa 1960-luvulla, jonka jälkeen sekä tuotanto- että kulutustrendit ovat olleet jatkuvassa kasvussa. Suomessa teurastettiin vuonna 2023 noin 78 miljoona broileria ja edeltävinä vuosina määrä on ollut jopa 80 miljoonaa. Broilerin teurastuksen ja leikkuun yhteydessä syntyy sivutuotteita, joita hyödynnetään lemmikkieläinruokateollisuudessa, turkisrehun valmistuksessa tai renderöintiprosesseissa. Sivutuotteiksi lasketaan ne raaka-aineet, jotka eivät päädy ihmisravinnoksi ja niitä ovat muun muassa broilerin höyhenet, veri, pää, varpaat, suolisto, elimet, erilaiset luut ja nahka.

Tässä opinnäytetyössä perehdyttiin Naapurin Maalaiskanan broilerin teurastus- ja leikkuuprosessissa irtoaviin sivutuotteisiin, niiden määrään sekä tämänhetkisiin käyttökohteisiin. Turkisrehuraaka-aine on laitoksen kiloissa laskettuna suurin yksittäinen tuotenimike ja siksi oli erittäin tärkeää selvittää prosessin nykytila.
Opinnäytetyön tavoitteena oli vähentää sivutuoteprosessiin päätyvän raaka-aineen määrää, nostaa sivutuotteen jalostusastetta ja siten rahallista arvoa sekä etsiä vaihtoehtoisia kanavia prosessiin päätyville raaka-aineille. Vaihtoehtoisia kanavia ovat muun muassa ihmis-, lemmikkieläin- ja tuotantoeläinravinto.

Työ aloitettiin nykytilan selvityksellä, jossa hyödynnettiin yrityksen tuotannonohjausjärjestelmästä saatavia sivutuoteprosessin raaka-ainekirjauksia. Tämän jälkeen sivutuoteprosessiin päätyvät raaka-aineet ryhmiteltiin ja jokaiselle ryhmälle laadittiin tutkimus- tai toimintasuunnitelma. Tavoitteena oli selvittää jokaiselle raaka-aineryhmälle jokin muu käyttökohde kuin sivutuoteprosessi. Osaprojekteja toteutettiin toimintatutkimuksen periaatteella, jossa ensin tunnistetaan ongelma ja laaditaan siihen sopiva toimenpidesuunnitelma seurantamenettelyineen.

Tehtyjä toimenpiteitä ja niiden vaikutusta seurattiin kuukausitasolla sivutuoteprosessiin kirjattujen raaka-aineiden määrän muutoksella. Työn lopputuloksena sivutuoteprosessiin kirjattavien raaka-aineiden määrä saatiin vähenemään vuoden aikana 3 %-yksikköä, kun osuus lasketaan teurastamolle tulevan linnun laskennallista elopainoa kohden.

Opinnäytetyön julkaistavasta versiosta on poistettu kuvia, taulukoita, kuvioiden lukuja sekä tuloksia, koska ne sisältävät luottamuksellista materiaalia.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste