Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Korkeakouluopiskelijoiden kokemuksia sosiaalisen median vaikutuksista ruokailutottumuksiin

Turunen, Pinja (2025)

Avaa tiedosto
Turunen_Pinja .pdf (649.6Kt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Turunen, Pinja
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025060721415
Tiivistelmä
Sosiaalisen median tiedetään vaikuttavan mielenterveysongelmiin, kuten ahdistukseen, syömishäiriöihin ja masennukseen. Lisäksi sosiaalinen media aiheuttaa keskittymishäiriöitä. Aihetta on tutkittu aikaisemmin opinnäytetöiden muodossa. Myös sosiaalisen median ja syömishäiriöiden yhteydestä on paljon tutkimuksia.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena sekä tavoitteena oli tutkia, onko sosiaalisella medialla vaikutuksia opiskelijoiden ruokailutottumuksiin tai syömiskäyttäytymiseen ja millaisia mahdolliset kokemukset vaikutuksista ovat. Tutkimus on toteutettu kvantitatiivisella tutkimusotannalla ja aineisto on kerätty kyselymenetelmällä. Kohderyhmänä on toiminut korkeakouluopiskelijat Oulun yliopistolta, jotka kävivät asiakkaina Oulun yliopiston Juveneksen ravintoloissa.
Opinnäytetyön aihe on ajankohtainen, sillä sosiaalisella medialla on paljon vaikutuksia moniin eri asioihin ja se on keskeinen osa nuorten aikuisten arkea. Ruokaan liittyvää sisältöä jaetaan ja kulutetaan siellä päivittäin.
Empiirinen osuus tutkimuksesta on toteutettu verkkokyselyllä, johon vastauksia on kerätty 8.–15.4.2025. Kysely on toteutettu Webropol-kyselytyökalulla. Vastaajilta ei kerätty henkilötietoja eikä vastaajia ole mahdollista tunnistaa vastausten perusteella. Kyselyssä kartoitettiin muun muassa opiskelijoiden sosiaalisen median käyttöä, ruokasisältöjen seuraamista, mahdollisia vaikutuksia ruokailutottumuksiin sekä puhelimen selaamista ruokailunaikana.
Kyselyyn vastasi 65 henkilöä. Tuloksissa tuli ilmi, että sosiaalisen median vaikutukset koetaan myönteisesti sekä neutraalisti. Sosiaalinen media oli opettanut vastaajille neutraalia suhtautumista ruokailuun. Sosiaalisesta mediasta saadaan motivaatiota ja inspiraatiota oman ruokavalion parantamiseen. Hyvin pieni osa vastaajista kokee sosiaalisen median ahdistavana tai paineita tuovana.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste