Terveellisiä lounasvalintoja : uusiin ravitsemussuosituksiin perustuvan lounaslistan kehittäminen
Pennanen, Mari (2025)
Pennanen, Mari
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025061122427
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025061122427
Tiivistelmä
Opinnäytetyö sijoittui ravitsemusterveyden edistämisen kehittämiseen, keskittyen julkisen ateriapalvelun tuottamiin alakouluikäisten lasten koululounaisiin.
Yhteistyökumppanina ja toimeksiantajana toimii Pukkilan kunta. Omana tuotantona valmistettavien ruokien ravintosisältö on oleellista olla suositusten mukainen lasten ja nuorten jaksamisen ja kasvun kehityksen tukemiseksi.
Tavoitteena opinnäytetyössä oli selvittää nykyisen kuuden viikon ruokalistan
lounaiden ravitsemuksellinen toteuma ja tarkistaa sen riittävyys uusiin vuonna
2024 julkaistuihin kansallisiin ravitsemussuosituksiin vertailtuna. Tutkimuksessa etsittiin vastauksia uusien ravitsemussuositusten tuomin muutoksiin,
edellisiin vuonna 2014 julkaistuihin verrattuna. Havainnoitiin käytössä olevan
lounaslistan ravintoarvot ja verrattiin niitä suosituksiin. Kehitysehdotukset seurasivat tutkimustuloksia.
Työn teoreettisessa viitekehyksessä vertailtiin uusien kansallisten ravitsemus
suositusten sisältöä edellisiin, vuoden 2014, ravitsemussuosituksiin. Avainaiheita olivat myös energiaravintoaineet, tuotannonohjausjärjestelmä sekä ruokalistan suunnitteluun vaikuttavat asiat.
Tutkimusmenetelminä työssä käytettiin dokumenttianalyysiä, jonka avulla perehdyttiin viitekehykseen, etsittiin laskelmia tuotannonohjausjärjestelmästä
sekä vertailtiin saatuja tietoja. Teemahaastattelulla haettiin käytännönläheistä
tietoa toimeksiantajan toiveista kehittämistyössä. Menetelmänä käytetiin myös
benchmarkkausta, jonka avulla haettiin muiden kuntien ruokalistoilta ideoita
kehitystyön tueksi.
Tutkimusmenetelmistä saadun tiedon perusteella tuotetiin konstruktio eli lopputuotos, joka tässä kehittämistyössä oli uusittu kuuden viikon ruokalista Pukkilan kunnalle. Tuotos onnistui osittain taklaamaan puutteet vanhassa ruokalistassa. Kehitystyö jatkuu tämän opinnäytetyöprosessin päätyttyä.
Yhteistyökumppanina ja toimeksiantajana toimii Pukkilan kunta. Omana tuotantona valmistettavien ruokien ravintosisältö on oleellista olla suositusten mukainen lasten ja nuorten jaksamisen ja kasvun kehityksen tukemiseksi.
Tavoitteena opinnäytetyössä oli selvittää nykyisen kuuden viikon ruokalistan
lounaiden ravitsemuksellinen toteuma ja tarkistaa sen riittävyys uusiin vuonna
2024 julkaistuihin kansallisiin ravitsemussuosituksiin vertailtuna. Tutkimuksessa etsittiin vastauksia uusien ravitsemussuositusten tuomin muutoksiin,
edellisiin vuonna 2014 julkaistuihin verrattuna. Havainnoitiin käytössä olevan
lounaslistan ravintoarvot ja verrattiin niitä suosituksiin. Kehitysehdotukset seurasivat tutkimustuloksia.
Työn teoreettisessa viitekehyksessä vertailtiin uusien kansallisten ravitsemus
suositusten sisältöä edellisiin, vuoden 2014, ravitsemussuosituksiin. Avainaiheita olivat myös energiaravintoaineet, tuotannonohjausjärjestelmä sekä ruokalistan suunnitteluun vaikuttavat asiat.
Tutkimusmenetelminä työssä käytettiin dokumenttianalyysiä, jonka avulla perehdyttiin viitekehykseen, etsittiin laskelmia tuotannonohjausjärjestelmästä
sekä vertailtiin saatuja tietoja. Teemahaastattelulla haettiin käytännönläheistä
tietoa toimeksiantajan toiveista kehittämistyössä. Menetelmänä käytetiin myös
benchmarkkausta, jonka avulla haettiin muiden kuntien ruokalistoilta ideoita
kehitystyön tueksi.
Tutkimusmenetelmistä saadun tiedon perusteella tuotetiin konstruktio eli lopputuotos, joka tässä kehittämistyössä oli uusittu kuuden viikon ruokalista Pukkilan kunnalle. Tuotos onnistui osittain taklaamaan puutteet vanhassa ruokalistassa. Kehitystyö jatkuu tämän opinnäytetyöprosessin päätyttyä.