CIP-pesujen optimointi kaurapohjaisten tuotteiden tehtaassa
Pekonen, Matilda (2025)
Pekonen, Matilda
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025061623073
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025061623073
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tavoitteena oli CIP (Cleaning In Place) – pesujärjestelmän vedenkäytön optimointi elintarviketehtaassa. Työ on tärkeä ja ajankohtainen, sillä vedenkäyttö on tällä hetkellä tehtaassa liiallista. Opinnäytetyössä keskityttiin loppuhuuhteluiden vähentämiseen pesuprosessissa. Työssä suoritettiin koepesuja, joista otettiin näytteitä. CIP-kiertopesumenetelmässä pesuliuos kiertää suljetussa systeemissä, pesten laitteiden ja putkistojen sisäpinnat kuitenkaan purkamatta niitä. Pesun tehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat lämpötila, pesuaika, virtausnopeus ja käytetyt kemikaalit.
Työn toimeksiantajana toimi Raisio Oyj ja työ tehtiin vuonna 2021 toimintansa aloittaneessa elintarviketehtaassa. Suoritetut koepesut tehtiin tehtaan tuotantosuunnitelman puitteissa, tuotannon ollessa tavanomaisesti käynnissä. Koepesujen jälkeen otettujen näytteiden perusteella päätettiin, onko uusintapesulle tarvetta. Tarvetta ei ilmennyt, jos sekä pH että ATP:n RLU-arvo olivat raja-arvojen sisällä. Muussa tapauksessa pesukohde pestiin uudestaan tuoteturvallisuuden takaamiseksi.
Lopputuloksena todettiin, että veden käyttöä CIP-kiertopesuissa voitaisi vähentää huomattavasti. Loppuhuuhtelun kestoa vähennettiin 25 %, mikä tarkoittaa vuositasolla jopa 500 000 litraa puhtaan veden säästöä. Tämä on merkittävä säästö ympäristö- ja talousnäkökulmasta katsoen.
Työn toimeksiantajana toimi Raisio Oyj ja työ tehtiin vuonna 2021 toimintansa aloittaneessa elintarviketehtaassa. Suoritetut koepesut tehtiin tehtaan tuotantosuunnitelman puitteissa, tuotannon ollessa tavanomaisesti käynnissä. Koepesujen jälkeen otettujen näytteiden perusteella päätettiin, onko uusintapesulle tarvetta. Tarvetta ei ilmennyt, jos sekä pH että ATP:n RLU-arvo olivat raja-arvojen sisällä. Muussa tapauksessa pesukohde pestiin uudestaan tuoteturvallisuuden takaamiseksi.
Lopputuloksena todettiin, että veden käyttöä CIP-kiertopesuissa voitaisi vähentää huomattavasti. Loppuhuuhtelun kestoa vähennettiin 25 %, mikä tarkoittaa vuositasolla jopa 500 000 litraa puhtaan veden säästöä. Tämä on merkittävä säästö ympäristö- ja talousnäkökulmasta katsoen.