Magnesiumhydroksidin prosessiominaisuuksien parantaminen
Laaksonen, Jemina (2025)
Laaksonen, Jemina
2025
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025061623083
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025061623083
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli parantaa magnesiumhydroksidin varastointia muuttamalla sen prosessiominaisuuksia. Työn keskiössä oli partikkelikoko, jota muokkaamalla pyrittiin vaikuttamaan magnesiumhydroksidilietteiden sedimentaatiostabiilisuuteen, viskositeettiin ja kuiva-ainepitoisuuteen.
Menetelminä käytettiin partikkelikokoanalyysia, jauhamista kuulamyllyllä, kuivaainepitoisuuden mittaamista kosteusanalysaattorilla, viskositeetin mittausta viskosimetrillä sekä visuaalista tarkastelua. Partikkelikokoanalyysin tarkoituksena oli selvittää jauhamisten onnistuminen. Jauhamisella taas pyrittiin pienentämään magnesiumhydroksidien partikkelikokoa. Muilla analyyseillä (mm. viskositeetti, kuiva-ainepitoisuus ja visuaalinen tarkastelu) pyrittiin selvittämään, vaikuttiko jauhaminen magnesiumhydroksidin ominaisuuksiin ja sitä kautta varastointiin.
Tuloksena saatiin, että magnesiumhydroksidin valmistusaineiden jauhaminen ennen valmistusta sai aikaan parhaimman vaikutuksen sedimentaatiostabiilisuuteen ja samalla piti myös kuiva-ainepitoisuuden halutulla tasolla. Tuotteiden märkäjauhaminen vaikutti tuotteen viskositeettiin ja stabiilisuuteen, mutta kuitenkin vähemmän kuin kuivajauhatus. Märkäjauhatuksessa parhaita tuloksia saatiin jauhamalla 1,5 minuuttia magnesiumhydroksidityyppiä X ja 1 minuutti magnesiumhydroksidia Y. Lopputuotteiden tai valmistusaineiden partikkelikokoa ei saatu pienennettyä jauhamisilla
Menetelminä käytettiin partikkelikokoanalyysia, jauhamista kuulamyllyllä, kuivaainepitoisuuden mittaamista kosteusanalysaattorilla, viskositeetin mittausta viskosimetrillä sekä visuaalista tarkastelua. Partikkelikokoanalyysin tarkoituksena oli selvittää jauhamisten onnistuminen. Jauhamisella taas pyrittiin pienentämään magnesiumhydroksidien partikkelikokoa. Muilla analyyseillä (mm. viskositeetti, kuiva-ainepitoisuus ja visuaalinen tarkastelu) pyrittiin selvittämään, vaikuttiko jauhaminen magnesiumhydroksidin ominaisuuksiin ja sitä kautta varastointiin.
Tuloksena saatiin, että magnesiumhydroksidin valmistusaineiden jauhaminen ennen valmistusta sai aikaan parhaimman vaikutuksen sedimentaatiostabiilisuuteen ja samalla piti myös kuiva-ainepitoisuuden halutulla tasolla. Tuotteiden märkäjauhaminen vaikutti tuotteen viskositeettiin ja stabiilisuuteen, mutta kuitenkin vähemmän kuin kuivajauhatus. Märkäjauhatuksessa parhaita tuloksia saatiin jauhamalla 1,5 minuuttia magnesiumhydroksidityyppiä X ja 1 minuutti magnesiumhydroksidia Y. Lopputuotteiden tai valmistusaineiden partikkelikokoa ei saatu pienennettyä jauhamisilla