Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Naudanlihan markkinatrendit 2020-luvulla

Nieminen, Tuulia (2025)

 
Avaa tiedosto
Nieminen_Tuulia.pdf (1.243Mt)
Lataukset: 


Nieminen, Tuulia
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025061623075
Tiivistelmä
Suomi on naudanlihan suhteen 80 % omavarainen. Naudanlihan tuotantoa ohjaavat Suomessa markkinoiden lisäksi maantieteelliset tekijät sekä elintarvikelainsäädäntö. Yhteiskunnalliset asiat vaikuttavat naudanlihan tuotantoon esimerkiksi ympäristö- ja kestävyysnäkökulman sekä hintavaikutusten kautta.
Kotimainen naudanlihantuotanto kehittyy jatkuvasti. Kun lihan kulutus- tai tuotantomäärät muuttuvat, on tärkeää osata hallita siirtymävaiheita ja sopeuttaa toimintaa pitkällä aikavälillä. Nautaraaka-aineen hinnannousun myötä ohjaus on entistäkin tärkeämpää, jotta prosessiin tuleva aines on optimaalista tarpeisiin nähden ja liharaaka-aine käytetään mahdollisimman tehokkaasti.
Opinnäytetyössä tutkitaan naudanlihan markkinatilannetta ja kaupallistamista sekä selvitetään kuluttajien tarpeiden, maantieteellisten tekijöiden sekä elintarvikelainsäädännön vaikutusta markkinatilanteeseen. Työssä tutkitaan myös yhteiskunnallisten asioiden vaikutusta lihakarjantuotantoon ympäristö- ja kestävyysnäkökulman, hintavaikutusten ja myös ruokahävikin kautta.
Tutkimuksen johtopäätöksinä voidaan arvioida naudanlihatuotannon trendejä peilattuna markkinatilanteeseen, maatalouden murrokseen ja naudanlihan näkymiin huomioiden myös lihavirtojen optimaalinen ohjaus.
Yhteenvetona arvioidaan naudanlihatuotannon nykytilan ja näkymien yhteiskunnallista vaikuttavuutta ilmastotekijöiden ja kulutustottumusten muutosten kautta.
Työn toimeksiantaja on HKFoods Finland Oy:n lihaliiketoiminta.
 
Finland is 80% self-sufficient when it comes to beef production. In Finland the production of beef is guided by geographical factors and food legislation in addition of the market. Society’s development affects the production of beef in for example environmental, sustainability perspective and price effect.
The domestic production of beef develops continuously. When the consumption of meat or the beef production volumes change, it is important to be able to control the transitional changes and adapt activity in the long term. When the price of the raw materials of beef increases control becomes even more important, to achieve the optimal use of the substance entering the process when compared to the needs and that the raw material can be used as efficiently as possible.
The purpose of the thesis is to study the market situation and commercialization of beef, and research the impact of consumer needs, geographical factors and food legislation on the market situation.
The thesis examines the impact of social issues on beef cattle production from an environmental and sustainability perspective, price effects, and food waste.
The conclusions of the study can be used to assess trends in beef production, reflecting the market situation, the transformation of agriculture, and the prospects for beef, also considering the optimal control of meat flows.
In summary, the societal impact of the current state and prospects of beef production is assessed through climate factors and changes in beef consumption habits.
The commissioner of this thesis is HKFoods Finland Plc’s Red Meat Business.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste