Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Valion laktoosittoman happaman suolattoman voin optimointi

Mantere, Minttu (2025)

 
Avaa tiedosto
Mantere_Minttu.pdf (884.0Kt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Mantere, Minttu
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025062423441
Tiivistelmä
Valion Seinäjoen tehtaalla on nykytrendin mukaan alettu etsiä mahdollisia säästökohteita muun muassa ylilaadun vähentämisen, työn tehostamisen sekä hävikin ja hukan pienentämisen myötä. Tässä opinnäytetyössä tutkitaan erästä mahdollista keinoa saavuttaa säästöjä ja työntehostamista: Valion laktoosittoman happaman suolattoman voin optimointia, eli tässä opinnäytetyössä tarkastellaan valmistettavan voin ylilaatua ja siitä mahdollisesti saatavia säästöjä voin tuotannossa. Mahdollisuuksia säästöihin on mahdollisen hapatteen käytön myötä. Opinnäytetyön tutkimusosassa tutkitaan hapatteen laktoosittomuutta, sekä mahdollista entsyymin käyttöä hapatteen laktoosittomuuden varmistamiseksi.

Työn teoriaosuudessa käydään läpi maidonkoostumusta ja voin valmistamista, sen lainsäädäntöä sekä siihen vaikuttavia seikkoja.

Opinnäytetyön tutkimusosassa tutkittiin hapatetta, sen laktoosipitoisuutta ja sen muutoksia ajan kulumisella sekä entsyyminlisäyksillä. Hapatteesta tutkittiin myös sen vaikutusta valmistettavan voin kuiva-ainepitoisuuteen. Tutkimustulosten mukaan hapate on pääsääntöisesti laktoositonta. On huomioitavaa että, hapate valmistetaan Seinäjoen tehtaalla syntyvistä sivuvirroista, joten hapatetta ei pystytä vakioimaan. Tämä saattaa aiheuttaa vaikeuksia voin valmistuksessa. Hapatteen käytöllä saatujen säästöjen osuus jäi yllättävänkin pieneksi vuositasolla. Tulosten myötä saatiin paljon tärkeää informaatiota hapatteesta toimeksiantajalle tulevaisuutta varten. Opinnäytetyön koko tutkimusosa sekä kohdat 4.1 hapatettu tiiviste ja 4.3 maitohappo ovat salaisia.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste