Reisileikelinjan leikkurin tehostaminen
Mahlamäki, Nina (2025)
Mahlamäki, Nina
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025073123773
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025073123773
Tiivistelmä
Siipikarjan kulutuksen tasainen kasvu lisää painetta tehostaa tuotantoa ja lisätä kapasiteettia. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli parantaa läpimenoa Atria Suomen Nurmon siipikarjayksikön reisileikkuulinjan leikkurilla.
Tutkimuksessa selvitettiin, miten tuotantolinjan läpimenoa voidaan kehittää. Ongelmaa lähestyttiin kahdesta näkökulmasta: laitteiston tekninen kehittäminen ja henkilöstön toiminnan sujuvoittaminen. Kehittämisen kohteina olivat työn sujuvuus, tuottavuus ja työolosuhteet.
Tutkimus toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä vuoden 2020 aikana. Menetelminä käytettiin aikatutkimusta ja havainnointia. Työ sisälsi neljä vaihetta: nykytilan mittaukset, linjastomuutokset, työohjeiden laadinta ja uusintamittaukset. Tulosten perusteella läpimeno parani merkittävästi. Samalla työn sujuvuus koheni, työolosuhteet kehittyivät ja kokonaistehokkuus nousi.
Tutkimus osoittaa, että tuotantolinjan läpimenoa voidaan tehostaa yhdistämällä tekniset muutokset ja henkilöstön toiminnan kehittäminen. Nelivaiheinen lähestymistapa tarjoaa sovellettavan mallin myös muille elintarviketeollisuuden yksiköille. Tulokset vahvistavat, että tuottavuuden parantaminen voi toteutua yhdessä työolosuhteiden kehittämisen kanssa. Työ toimii samalla esimerkkinä toiminnallisen opinnäytetyön vaikuttavuudesta yritysyhteistyössä.
Tutkimuksessa selvitettiin, miten tuotantolinjan läpimenoa voidaan kehittää. Ongelmaa lähestyttiin kahdesta näkökulmasta: laitteiston tekninen kehittäminen ja henkilöstön toiminnan sujuvoittaminen. Kehittämisen kohteina olivat työn sujuvuus, tuottavuus ja työolosuhteet.
Tutkimus toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä vuoden 2020 aikana. Menetelminä käytettiin aikatutkimusta ja havainnointia. Työ sisälsi neljä vaihetta: nykytilan mittaukset, linjastomuutokset, työohjeiden laadinta ja uusintamittaukset. Tulosten perusteella läpimeno parani merkittävästi. Samalla työn sujuvuus koheni, työolosuhteet kehittyivät ja kokonaistehokkuus nousi.
Tutkimus osoittaa, että tuotantolinjan läpimenoa voidaan tehostaa yhdistämällä tekniset muutokset ja henkilöstön toiminnan kehittäminen. Nelivaiheinen lähestymistapa tarjoaa sovellettavan mallin myös muille elintarviketeollisuuden yksiköille. Tulokset vahvistavat, että tuottavuuden parantaminen voi toteutua yhdessä työolosuhteiden kehittämisen kanssa. Työ toimii samalla esimerkkinä toiminnallisen opinnäytetyön vaikuttavuudesta yritysyhteistyössä.