Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ikääntyneen toimintakykyä edistävä ravitsemus : Narratiivinen kirjallisuuskatsaus

Sjöblom, Anne (2025)

 
Avaa tiedosto
Sjoblom_Anne.pdf (385.4Kt)
Lataukset: 


Sjöblom, Anne
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025082124076
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, millainen ravitsemus tukee ikääntyneen toimintakykyä. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa, millainen ravitsemus tukee ikääntyneen toimintakykyä. Saatua tietoa hoitajat voivat käyttää hyödyksi tehdessään kuntouttavaa hoitotyötä. Opinnäytetyön tilaajana on ollut Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Uudessakaupungissa toimiva arviointi- ja kuntoutusosasto Kuunari.

Opinnäytetyö toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksia haettiin Cinahl-, Samk Finna-, Medic-, Medline-, Google Scholar, Pubmed-tietokannoista vuosilta 2020–2025. Analysoitavaksi valikoitui yhteensä kahdeksan tieteellistä tutkimusta. Kolme sveitsiläistä sekä yksi Yhdysvalloista, Sri Lankasta, Espanjasta, Kanadasta ja Taiwanista. Kirjallisuuskatsaukseen valittu aineisto analysoitiin sisällönanalyysia käyttäen.

Kirjallisuuskatsauksen tulosten perusteella ikääntyneen toimintakykyä edistävä ravitsemus sisältää riittävästi proteiineja, omega 3-rasvahappoja, D-vitamiinia sekä energiaa. Ikääntyneen, jolla on vajaaravitsemus, tulee saada runsasenergistä ja runsaasti proteiinia sisältävää ravintoa. Omega 3-rasvahapoilla ja riittävällä D-vitamiinin saannilla on huomattu olevan proteiinin lisäksi vaikutusta lihaksiin ja lihasmassaan. Ennen kuin ravitsemukseen lisätään ravintoaineita tai energiaa, ikääntyneen ravitsemustila tulisi arvioida esimerkiksi MNA mittarin avulla. Jos ravitsemustilan arvioinnissa löydetään virhe- tai aliravitsemusta tai niiden riski, tulee ruokavaliota korjata arvioinnin mukaisesti, jotta ravitsemus edistää toimintakykyä.

Tuloksista voitiin päätellä, että ikääntyneen toimintakykyä pystytään edistämään erilaisilla lisäravinteilla, jotka sisältävät tarvittavat ravintoaineet ja energiaa. Kaikille lisäravinteista ei kuitenkaan ole hyötyä. Jos ravitsemustilassa ei ole virheitä, riittää normaali monipuolinen ravinto. Tulevaisuudessa voitaisiin tutkia, kumpi proteiineista kasvi- vai eläinproteiini on parempaa toimintakyvylle ja miten eri proteiinit vaikuttavat lihasvoimaan sekä arjen toimissa selviytymiseen.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste