NIR analysaattorin kalibrointi jogurttituotteille
Laitinen, Mikko (2025)
Laitinen, Mikko
2025
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025091824824
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025091824824
Tiivistelmä
Työn tilaajana toimi Hämeen ammatti-instituutin opetusmeijeri, joka on Suomen ainoa meijerialan ammatillisen perustutkinnon koulutusta tarjoava oppilaitos. Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda opetusmeijerin NIR-analysaattorina toimivalle Nicolet iS50 FT-IR-spektrometrille luotettava kalibrointimalli jogurttituotteiden kuiva-ainepitoisuuksien ja rasvapitoisuuksien analysointiin.
Kalibrointimallin luomista varten kerättiin mahdollisimman paljon eri valmistajien, eri ominaisuuksilla olevia jogurtteja. Kaikista jogurttinäytteistä luotiin spektrit OmnicTM Specta -ohjelmalla ja referenssianalyysit tehtiin opetusmeijerin omassa laboratoriossa. Referenssianalyysi menetelminä käytettiin kuiva-ainepitoisuusmäärityksissä halogeenikuivainta ja rasvapitoisuusmäärityksissä Gerber-menetelmää. Kalibrointimalli muodostettiin yhdistämällä OmnicTM Specta -ohjelmalla luodut spektrit ja referenssianalyyseilla selvitetyt kuiva-aine -ja rasvapitoisuudet siihen tarkoitetulla TQ Analyst -ohjelmalla.
Luotettavan kalibrointimallin muodostamista varten saatiin lopulta kerättyä tarpeeksi jogurttinäytteitä. Valmiin kalibrointimallin toimivuutta kokeiltiin erillisellä validointisarjalla. Validoinnissa käytettiin uusia jogurttinäytteitä, jotka eivät olleet mukana kalibrointimallin muodostamisessa. Saadut tulokset osoittivat, että kalibrointimalli oli luotettavalla tasolla ja opetusmeijerin NIR-analysaattoria voitaisiin jatkossa käyttää jogurttituotteiden kuiva-aine- ja rasvamäärityksiin. Luotua mallia voidaan myös hyödyntää jatkossa opetustarkoituksessa, mahdollistaen oppilaille NIR-analysaattorin käytön opettelun.
Kalibrointimallin luomista varten kerättiin mahdollisimman paljon eri valmistajien, eri ominaisuuksilla olevia jogurtteja. Kaikista jogurttinäytteistä luotiin spektrit OmnicTM Specta -ohjelmalla ja referenssianalyysit tehtiin opetusmeijerin omassa laboratoriossa. Referenssianalyysi menetelminä käytettiin kuiva-ainepitoisuusmäärityksissä halogeenikuivainta ja rasvapitoisuusmäärityksissä Gerber-menetelmää. Kalibrointimalli muodostettiin yhdistämällä OmnicTM Specta -ohjelmalla luodut spektrit ja referenssianalyyseilla selvitetyt kuiva-aine -ja rasvapitoisuudet siihen tarkoitetulla TQ Analyst -ohjelmalla.
Luotettavan kalibrointimallin muodostamista varten saatiin lopulta kerättyä tarpeeksi jogurttinäytteitä. Valmiin kalibrointimallin toimivuutta kokeiltiin erillisellä validointisarjalla. Validoinnissa käytettiin uusia jogurttinäytteitä, jotka eivät olleet mukana kalibrointimallin muodostamisessa. Saadut tulokset osoittivat, että kalibrointimalli oli luotettavalla tasolla ja opetusmeijerin NIR-analysaattoria voitaisiin jatkossa käyttää jogurttituotteiden kuiva-aine- ja rasvamäärityksiin. Luotua mallia voidaan myös hyödyntää jatkossa opetustarkoituksessa, mahdollistaen oppilaille NIR-analysaattorin käytön opettelun.