Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Porkkanaraasteen mikrobiologinen laatu Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvonta-alueella

Hakkarainen, Laura (2025)

 
Avaa tiedosto
Hakkarainen_Laura.pdf (1.213Mt)
Lataukset: 


Hakkarainen, Laura
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025101025864
Tiivistelmä
Edellisen sadon porkkana on aiheuttanut viime vuosina useita ruokamyrkytysepidemioita Suomessa. Syyksi on epäilty porkkanan pitkää varastointiaikaa ja yersiniabakteereiden kykyä kasvaa ja lisääntyä kylmässä. Opinnäytetyö toteutettiin Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvonta-alueella keväällä 2025. Opinnäytetyön tavoitteena oli saada tietoa Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvonta-alueella tarjottavien porkkanaraasteiden mikrobiologisesta laadusta sekä ennaltaehkäistä mahdollisten porkkanan välityksellä tapahtuvien uusien ruokamyrkytysepidemioiden syntymistä.

Opinnäytetyössä otettiin 13 näytettä ja niistä tutkittiin Yersinia pseudotuberculosis, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli sekä hiiva- ja homepitoisuudet. Näytteenotto kohdennettiin kohteisiin, joissa ruokailee Ruokaviraston määritelmän mukaan ruokamyrkytysten riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. Näytteenoton yhteydessä haastateltiin toimijaa tai paikalla ollutta työntekijää porkkanan tai porkkanaraasteen toimitukseen, porkkanaraasteen valmistamiseen, säilytykseen ja tarjoiluun liittyvillä kysymyksillä sekä havainnoitiin keittiön ja työvälineiden hygieniaa. Opinnäytetyössä laaditun ”Porkkanan käsittelyn hygieniaohjeen” tarkoituksena on ennaltaehkäistä uusia porkkanan välityksellä tapahtuvien ruokamyrkytysepidemioita.

Porkkanaraasteen mikrobiologinen laatu oli kaikissa näytteissä hyvä Y. pseudotuberculosiksen, E. colin, hiivojen ja homeiden osalta. Y. enterocoliticaa esiintyi PCR-menetelmällä tutkittaessa yhdeksässä näytteessä. Pelkän PCR-tuloksen perusteella ei voida varmaksi todeta, onko kyseessä patogeeninen, eli sairautta aiheuttava kanta, joten opinnäytetyössä todettujen positiivisten PCR-tulosten osalta Y. enterocolitican patogeenisyys jäi epäselväksi.

Tulosten perusteella Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvontatyössä kiinnitetään jatkossa huomiota alueella olevien porkkanaraasteen valmistajien ja porkkanaraasteen toimittajien omavalvontajärjestelmään ja erityisesti näytteen-ottosuunnitelmiin sekä näytteenoton toteutumiseen. Porkkanoiden pakkaajien ja porkkanaraasteen valmistajien valvonnassa on tarpeellista jatkossakin kiinnittää huomiota näytteenoton lisäksi porkkanoiden varastointiolosuhteisiin, käsittelyvaiheiden hygieniaan ja porkkanoiden laatuun.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste