Tampereen valvonta-alueen myymälöiden pakkausmerkintöjen ja ainesosaluetteloiden lainmukaisuus juomatuotteissa
Saukkonen, Kerlin (2025)
Saukkonen, Kerlin
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025102726466
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025102726466
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö toteutettiin Tampereen kaupungin elintarvikevalvonnan yksikölle. Elintarvikevalvonta on viranomaisten suorittamaa toimintaa, jonka tavoitteena on taata elintarvikkeiden turvallisuus ja laatu sekä suojella kuluttajia mahdollisilta terveysriskeiltä. Tämän työn keskiössä oli Tampereen kaupungin valvonta-alueella sijaitsevat myymälät ja tutkittaviksi tuotteiksi rajattiin lisäaineasetuksessa 1333/2008 määritetty 14.1.4. maustetut juomat ja niiden pakkausmerkintöjen, ainesosaluetteloiden sekä erityisesti
elintarvikeparanteiden tarkastelu.
Elintarvikeparanteet käsittävät lisäaineet, aromit ja entsyymit, jotka eivät itsessään ole tarkoitettu varsinaisiksi elintarvikkeiksi, vaan ne lisätään tuotteisiin tietyn teknologisen tarkoituksen vuoksi. Näitä voidaan käyttää esimerkiksi parantamaan tuotteen säilyvyyttä. Tutkittavassa elintarvikeryhmässä käytetään muun muassa väriaineita, makeutusaineita ja aromeita. Näillä voidaan vaikuttaa tuotteesta tulevaan mielikuvaan kuluttajalle sekä makuun.
Tutkimukseen valittiin 18 eri myymälää valvonta-alueelta ja näytteitä kerättiin yhteensä 51 kappaletta. Jokaisesta myymälästä näytteitä otettiin 2–3 kappaletta. Näytteiden painotus oli maahantuoduissa tuotteissa. Näytteiden tarkastelussa keskityttiin lisäaineisiin ja pakkausmerkintöihin. Tavoitteena oli selvittää, onko Tampereen valvonta-alueella määräystenvastaisuuksia kyseisessä tuoteryhmässä ja tarvitseeko valvontaa juomatuotteiden osalta tehostaa. Opinnäytetyössä ei mainita myymälöiden tai tuotteiden nimiä vaan ainoastaan työn tulokset. Lopuksi pohdittiin, todentuuko juomatuotteiden elintarviketurvallisuus kuluttajalle. Miten asiaan voisi vaikuttaa ja oman asiantuntijuuden kasvua opinnäytetyön myötä.
elintarvikeparanteiden tarkastelu.
Elintarvikeparanteet käsittävät lisäaineet, aromit ja entsyymit, jotka eivät itsessään ole tarkoitettu varsinaisiksi elintarvikkeiksi, vaan ne lisätään tuotteisiin tietyn teknologisen tarkoituksen vuoksi. Näitä voidaan käyttää esimerkiksi parantamaan tuotteen säilyvyyttä. Tutkittavassa elintarvikeryhmässä käytetään muun muassa väriaineita, makeutusaineita ja aromeita. Näillä voidaan vaikuttaa tuotteesta tulevaan mielikuvaan kuluttajalle sekä makuun.
Tutkimukseen valittiin 18 eri myymälää valvonta-alueelta ja näytteitä kerättiin yhteensä 51 kappaletta. Jokaisesta myymälästä näytteitä otettiin 2–3 kappaletta. Näytteiden painotus oli maahantuoduissa tuotteissa. Näytteiden tarkastelussa keskityttiin lisäaineisiin ja pakkausmerkintöihin. Tavoitteena oli selvittää, onko Tampereen valvonta-alueella määräystenvastaisuuksia kyseisessä tuoteryhmässä ja tarvitseeko valvontaa juomatuotteiden osalta tehostaa. Opinnäytetyössä ei mainita myymälöiden tai tuotteiden nimiä vaan ainoastaan työn tulokset. Lopuksi pohdittiin, todentuuko juomatuotteiden elintarviketurvallisuus kuluttajalle. Miten asiaan voisi vaikuttaa ja oman asiantuntijuuden kasvua opinnäytetyön myötä.
