Liiketoimintasuunnitelma: Aloittava kahvilayritys
Talasmäki, Eveliina (2025)
Talasmäki, Eveliina
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025103126805
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025103126805
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin, mitkä ovat keskeiset asiat liiketoimintasuunnitelmassa perustettaessa kahvilayritystä. Tutkimusongelmasta johdettiin seuraavat tutkimuskysymykset: mitä yrityksen perustaminen vaatii, mitä lupia kahvilan perustamiseen tarvitsee, miten kahvilan tuotteet hinnoitellaan ja millaisia asiakkaita kahvilassa käy. Tavoitteena oli laatia liiketoimintasuunnitelma aloittavalle kahvilayritykselle. Opinnäytetyö rajattiin kolmeen keskeiseen aihealueeseen: kahvilan viranomaisvaatimukset, hinnoittelu ja asiakkaat. Kyseessä on toiminnallinen opinnäytetyö, joka koostuu kahdesta eri osasta. Teoriaosuudessa tarkastellaan yritystoiminnan aloittamisen prosessia lähdekirjallisuutta tutkien. Teorian pohjalta luotiin kehittämisen keinoin liiketoimintasuunnitelma, joka ei ole julkinen. Perustettava yritys sai suunnitelmasta käyttöönsä konkreettisen dokumentin, joka toimii yhtenä tärkeänä työkaluna yrityksen perustamisessa sekä toiminnan kehittämisessä. Opinnäytetyön tuloksena saatiin vertailtua eri yritysmuotoja keskenään. Ennen minkään toiminnan aloittamista on tärkeää valita oikea yritysmuoto tarkkaan. Lisäksi havaittiin, kuinka laajasti erilaisia viranomaisvaatimuksia kahvilalle on. Perustamisvaiheessa on hyvä varata riittävästi aikaa näiden selvittämiseen ja suunnittelemiseen. Työtä tehtäessä huomattiin yhteys hinnoittelun, tuotevalikoiman ja asiakkaiden välillä. Se, millaisia asiakkaita yritys tavoittelee, vaikuttaa yrityksen tuotevalikoiman laatimiseen sekä hintojen muodostamiseen.
